Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Washington Capitals Alexander Ovetjkin tar emot Prince of Wales-trofén som delas ut till östra konferensens Stanley Cup-finalist Bild: Chris O'Meara
Washington Capitals Alexander Ovetjkin tar emot Prince of Wales-trofén som delas ut till östra konferensens Stanley Cup-finalist Bild: Chris O'Meara

Ovetjkin — fyra segrar från att bli en vinnare

En lång tids väntan är över.
Washington Capitals ska spela Stanley Cup-final och Alexander Ovetjkin, som är en av modern tids bästa hockeyspelare, kan bli en vinnare.

– Åh herregud. Det är otroligt. Jag kan inte beskriva mina känslor, jag är bara så lycklig för mina grabbar, för organisationen och för våra fans. Äntligen, sa en minst sagt lättad superstjärna vid namn Alexander Ovetjkin till amerikanska NBC efter match sju-segern mot Tampa Bay Lightnings.

Att få spela om den mest åtråvärda trofén inom ishockeyn är något alla spelare drömmer om – men långt ifrån alla får möjligheten att göra det.

För Ovetjkin har resan varit lång, smärtsam och fylld med besvikelser.

Ända sedan första NHL-säsongen, 2005/06, har han varit en av de absolut största stjärnorna i världens bästa liga. Under en lång tid har det egentligen bara funnits en spelare som ansetts vara bättre; Sidney Crosby.

Trots att de båda superstjärnorna, från två olika delar av hockeyvärlden, draftades olika år så debuterade de i NHL samtidigt tack vare lockout-säsongen 2004/05.

Med sina makalösa 106 poäng (52+54) snuvade Ovetjkin sin kanadensiske antagonist på rookie-trofén.

Sedan dess har stjärnorna vunnit i princip alla individuella priser som går att vinna. Alexander Ovetjkin har dominerat världens bästa hockeyliga med sitt sinne för att göra mål och Sidney Crosby har levt upp till epitetet han fick när han draftades; "The next one".

Wayne Gretzky är "The great one".

Säsonger av besvikelser

Men trots att Alexander Ovetjkin har haft en av de absolut bästa NHL-karriärerna någonsin. Trots att han, med över 600 mål i NHL, är en av tidernas bästa målskyttar, så har ett konstaterande skavt för honom under en lång tid; han har aldrig vunnit Stanley Cup.

Det här trots att han spelat i ett lag som, sedan han anlände, har varit ett av NHL:s bästa, med bland annat radarpartnern Nicklas Bäckström och stjärnmålvakten Braden Holtby.

Tre gånger har Capitals vunnit "Presidents trophy" (grundseriens bästa lag) samtidigt som huvudstadslaget, under Ovetjkin & Co:s tid, vunnit sin division åtta gånger.

Men antalet gånger man tagit sig förbi andra rundan i slutspelet under samma tid? Noll.

Där skiljer sig ryssens och Sidney Crosbys karriärer åt – avsevärt. Pittsburgh-kaptenen har vunnit Stanley Cup tre gånger och hans lag har dessutom gång på gång slagit ut Ovetjkins gäng ur slutspelet.

Gångerna då Crosby gått som segrare ut ur en slutspelsserie mot Ovetjkin har varit flera. Bild: Alex Brandon
Gångerna då Crosby gått som segrare ut ur en slutspelsserie mot Ovetjkin har varit flera. Bild: Alex Brandon

– Kampen mellan mig och honom är härlig. Jag tror vi båda uppskattar den, media uppskattar den och fansen uppskattar den. Men just nu handlar det inte om oss, utan Capitals och Penguins, har han tidigare sagt till NHL.com.

"Vi slåss fortfarande och det är kul"

Men 2018 var året då hjärnspöken skulle skrämmas bort. Och detta efter att allt fler experter börjat tro att lagets chans till att gå hela vägen sakteliga börjat försvinna.

För första gången, i Ovetjkins långa karriär, lyckades man ta sig förbi Stanley Cup-kvarten. Extra krydda för Ovetjkin; Crosbys Penguins, som besegrat Capitals otaliga gånger i slutspelet, var det förlorande laget.

– Äntligen slår vi Pittsburgh och äntligen har vi tagit oss vidare till nästa runda. Vi åker inte hem, vi ska inte på semester, vi slåss fortfarande och det är kul, sa Ovetjkin efter matchen med det största leendet i mannaminne.

Enligt flera experter har Pittsburgh Penguins varit Washington Capitals största hot i jakten på en Stanley Cup-titel – vilket verkar stämma.

Efter avancemanget slog man ut stjärnspäckade Tampa Bay Lightnings på ett övertygande sätt och tog sig därmed till finalen.

En lång tids väntan är över för Washington Capitals och kaptenen Ovetjkin som nu ska spela final mot Vegas Golden Knights. Bild: KIM KLEMENT
En lång tids väntan är över för Washington Capitals och kaptenen Ovetjkin som nu ska spela final mot Vegas Golden Knights. Bild: KIM KLEMENT

– Den här organisationen har väntat för länge på att hamna i den här positionen och jag har aldrig varit här heller. Den här gruppen är exalterad och vi är redo att köra, sa Ovetjkin till TSN efter avancemanget.

"Skulle verkligen vilja se honom lyfta Stanley Cup"

Mats Sundin, Mike Gartner, Pavel Bure, Daniel Alfredsson och Börje Salming är namn som man mer än gärna förknippas med som hockeyspelare.

Det är också några, av flera, legendariska karriärer som aldrig fått krönas med en Stanley Cup-titel.

För Alexander Ovetjkin kan finalen mot succélaget Vegas Golden Knights mycket väl vara sista chansen att slippa bli en av de bästa spelarna som aldrig vunnit Stanley Cup.

– Jag skulle verkligen älska att se honom lyfta Stanley Cup en dag för han lägger ned hjärta och själ för att bli en bättre spelare och försöka bli en mästare, sa Wayne Gretzky till NHL.com inför slutspelet.

Allt som behövs är fyra segrar. Fyra segrar och Alexander Ovetjkin är en vinnare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.