Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/7

Oväntad hjälte när Frölunda vände och vann

Filip Johansson är dagens hjälte i Frölunda. Två mål från backen när underläge vänds till seger mot Linköping – 4–3.
– Jag måste vara lite mer kylig i vissa lägen – och även våga! Jag känner att jag har mycket i mig, säger Johansson med ett brett leende.

Det tar bara 87 sekunder innan pucken ligger i nät bakom Niklas Lundström i Linköpings mål. Filip Johansson skickar iväg ett dragskott rätt upp i krysset – och gästernas keeper hinner aldrig se skottet som skyms av Frölundas sloven Jan Muršak.

Och hemmabacken Anders Grönlund är sekunder senare bara en styrning i ribban från att öka på ledningen.

Men sedan händer det något.

Linköping växer in i matchen – och tar över.

Nikola Pasic passerar Niklas Rubin i Frölunda – men träffar bara rödlackat stål. En stund senare bjuder dock gästerna på klapp-klapp-lir och Markus Ljungh avslutar det flygande anfallet med att raka in pucken i mål.

Kvitterat och en känsla av att det är Linköping med grepp.

Det blir inte bättre när Linköpings Simon Lundmark skjuter 1–2 på lagets allra första skott i den andra perioden. Matchen saknar dessutom nerv, kampkänsla och det sprider sig en märklig mättnad över isen.

Ja, ända fram tills att Max Friberg visar att 10 000 skott på rampen i somras verkligen lönar sig. Han direktskjuter kvitteringen till 2–2 efter exakt halva matchen – och det är startskottet på en bra Frölundaperiod.

– Vi har ett spel där jag ska vinna bak pucken – och Max ska leta sig mot borte sidan. Och äntligen funkar det, säger Jan Muršak.

LÄS MER: Nicklas Lasu inför Linköping hemma

Linköping har nästan inget – och det slutar 10–2 i skott under perioden.

Oväntad matchhjälte

I tredje perioden så åker Jan Muršak på en ful tackling bakifrån, när hans ben slås undan. Men domarna missar förseelsen totalt – och i stället för numerärt överläge för Frölunda kan Linköping fortsätta spela.

– Nog skulle det vara en utvisning, men domarna är människor de också. Så jag antar att de missar den, säger slovenen som får se situationen på jumbotronen.

Men gissa dessutom vad som händer då?

Villiam Haag – fostrad i Partille HK och med SHL-debut för Frölunda redan säsongen 2011-2012 – gör 2–3 för gästerna.

Men Jan Muršak och hans gäng reser sig.

LÄS MER: Jari Tolsa om tuffa tiden och vändningen i Varberg: ”Vet inte vad som hade hänt annars”

När Frölunda får ett numerärt överläge så spelas pucken runt med fart – och till slut serverar Simon Hjalmarsson slovenen ett öppet mål.

Muršak tackar, tar emot – och skickar in pucken i nättaket för sitt sjätte mål den här säsongen.

3–3 – och Frölunda går för seger.

Och när Filip Johansson skjuter in sitt andra mål för kvällen så har Frölunda vänt underläget – till seger.

– Det är så när jag börjar lägga puckar på mål. De studsar in! Det är mycket trafik framför vid första målet –och jag har hjälp av Linköpings spelare också. Och vid det andra målet är det en miss från mig. Men får du den på mål så kan vad som helst hända, skrattar matchvinnaren – som fått order om att bli mer offensiv.

Har du kommit på något matchvinnande nu?

– Jag har alltid velat skjuta mycket. Det tycker tränarna också. De säger att jag har mer att ge framåt – och jag känner själv att jag är där, men det har inte blivit så många jättebra lägen. Jag måste vara lite mer kylig i vissa lägen – och även våga. Jag känner att jag har mycket i mig, lovar backen.

LÄS MER: Henrik Lundqvists fantastiska hockeyresa – från Järpen till Manhattan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.