Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Oskar Lindblom: ”Kunde inte säga till dem att jag hade cancer”

För snart ett år sedan fick NHL-svensken Oskar Lindblom beskedet att han hade cancer. Nyligen var han tillbaka på isen efter avslutat behandling.
Nu berättar han om det tuffa beskedet.
– När jag precis fått beskedet och ringde mina föräldrar fick min flickvän Alma ta över. Jag kunde liksom inte säga till dem att jag hade cancer, säger han till Sportbladets podd Hockeystudion.

I december i fjol slog beskedet ner som en bomb i idrottsvärlden: Philadelphia Flyers svenske stjärna Oskar Lindblom, då 23 år, hade diagnostiserats med en typ av skelettcancer, Ewings sarkom.

I Sportbladets podcast Hockeystudion berättar den nu 24-årige forwarden om när han fick beskedet.

– Det var inte kul. Jag kommer ihåg att när jag ringde mamma och pappa fick min flickvän Alma ta över. Jag kunde liksom inte säga till mina föräldrar att jag hade cancer. Jag tyckte det var svårt, det var många tårar då. Men när det väl var över kändes det ändå ganska skönt att ha någon att prata med direkt. Alla kände också att det kommer att gå bra och att försöka vara positiva så fort som möjligt, säger Lindblom som fick cancerbeskedet under en bortaresa i Colorado.

När Lindbloms cancerdiagnos blev känd slöt stora delar av hockeyvärlden upp kring svensken. I arenor i både NHL och SHL visade supportrar och spelare sitt stöd.

– Det kom en storm av positiv energi från alla möjliga håll och det hjälpte mycket. Det var rätt sjukt faktiskt, jag kunde inte riktigt förstå. Först tänkte jag att det kanske är någon som skriver, men när hela hockeyvärlden började skriva och det står om mig överallt. Det var egentligen bara positivt allting, all energi man fick då. Framför allt första veckan då jag verkligen mådde piss, jag behöver inte ljuga om det. Jag visste inte vart det skulle ta vägen eller hur allt skulle lösa sig.

Efter diagnosen följde en halvårslång behandling med cellgifter och den 2 juli i år friskförklarades Oskar Lindblom.

I augusti var han tillbaka i match och gjorde comeback i Stanley cup-slutspelet när Philadelphia mötte New York Islanders.

– Bara att ens spela något den säsongen kändes overkligt. Jag var inte i toppform över huvud taget, men det var en jäkla känsla att kliva på den där isen igen och vara med laget, säger han till Hockeystudion.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.