Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Olsson ställs mot moderklubben – Frölunda

När Frölunda ställs mot Biel-Bienne från Schweiz står Anders Olsson, 44, i tränarbåset hos motståndaren. Göteborgaren som har Frölunda som moderklubb hyllar Roger Rönnberg.
– Frölunda är på en helt annan nivå i Europa, säger han.

Frölunda var illa ute för andra gången den här säsongen i Champions Hockey League. Men efter storsegern mot Färjestad i den andra åttondelsfinalen med 8–2 blev det avancemang för den regerande mästaren.

I kvartsfinalen väntar EHC Biel-Bienne från Schweiz där Anders Olsson från Göteborg står i tränarbåset som assisterande tränare.

– Frölunda är min moderklubb. Jag har bra koll på vad de har gjort och jag är verkligen grymt imponerad över resan som de gjort sedan Rönnberg kom in. Frölunda är på en helt annan nivå i Europa och är ett föredöme att ta efter. Klubben är på god väg att göra något stort, säger han.

Har du fortfarande kontakt med några i Frölunda?

– Jodå, jag känner ett par gamla spelare och ledare i klubben. När jag är hemma träffas vi och snackar lite. Senast jag var hemma tog jag en kaffe med både Fredrik Sjöström och Mikael Ström.

Men du får knappast några tips nu va?

– Haha! Det kanske blir ett hotelltips ... men annars inte särskilt mycket nu. Vi blir fiender för några dagar, men så ska det vara.

För Biel-Bienne är mötet med Frölunda det största som klubben har varit med om.

– Vi har också gjort en fantastisk resa, det är lätt att glömma om. Det är bara en klubb i vår liga som har en mindre budget än vad vi har. Vi får fynda från de andra lagen och satsa på juniorer och göra det så bra vi kan. Varje år kommer sedan de stora klubbarna och köper upp våra bästa spelare och det är lite frustrerande. Vi får verkligen bygga ett nytt lag varje år, men det är där vi är i näringskedjan, säger Anders Olsson och fortsätter:

– Men vi har kommit till semifinal och gått bra i ligan och det har varit en jäkla resa att vara med på. Vi började säsongen med 13 forwards och åtta backar och sen har vi spelat CHL, ligan och cupen. Vi har haft många skador och har haft backar som fått spela forwards och lånat in spelare. Det har varit ett jäkla pussel men ändå är vi med i toppen av ligan. Tittar du enbart på budget ska det inte vara möjligt.

Det ska inte vara möjligt för er att slå Frölunda då?

– Nej, det ska det inte vara. Men det är en win-win för oss. Vinner vi mot Frölunda är det en jättefjäder i hatten och om vi förlorar så har vi lärt oss något på vägen. Vi får se vart vi står och vi kan förbättra oss som både lag och organisation. Det har varit grymt roligt att åka runt i Europa och spela. Det har varit en bra investering för föreningen men det har tagit tufft på manskapet. Jag vet inte hur mycket bensin vi har kvar i tanken.

För spelarna i Frölunda var det nog inte många som jublade över att det blev Biel-Bienne som väntar i kvartsfinalen. Ett lag som de flesta inte har någon vidare koll på i dagsläget. Men för spelarna i det schweiziska laget var det helt annat.

– Alla ville möta Frölunda! Att få möta det bästa laget, hur coolt är inte det? Det är jättehäftigt för den här lilla klubben att få möta svenska mästarna och mästarna i hela Europa, säger Anders Olsson.

Kul för dig också att få komma hem till Göteborg?

– Ja, det blir jätteskoj. Jag får träffa släkt och vänner och det är många som vill ha biljetter helt plötsligt ... jag kommer nog ha en ganska bra klack på plats för en gångs skull.

Sugen på att ställa dig i tränarbåset i Frölunda en dag?

– Jag trivs jättebra här. Frölunda har haft en bra ledarrekrytering på sistone och har lyckats bra. De har hittat Roger och har bra personer runtomkring honom. Men de vet var jag finns.

Den första CHL-kvartsfinalen mot Biel-Bienne spelas i Frölundaborg om en vecka, tisdagen den 3 december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.