Nya regler i SHL – blir det fler slagsmål?

De nya SHL-reglerna har uppfattats ge fler slagsmål inom svensk ishockey. Det stämmer inte alls, enligt domarchefen Tomas Thorsbrink. Snarare tvärt om.
– Slagsmålsreglerna har blivit tuffare, säger han.

ANNONS
|

De nya reglerna som från och med säsongen 2021/22 gäller inom svensk ishockey kommunicerades ut i fredags. Det är regler som för den svenska ishockeyn närmare den internationella och är tänkt att underlätta för domare och spelare som regelbundet verkar i SHL, CHL och internationell ishockey.

– Ett likformat regelverk underlättar även för alla supportrar som följer ishockeyn, säger Tomas Thorsbrink.

Men slagsmålen då? Där har skillnaden mellan SHL och NHL alltid varit väldigt stor.

Slagsmål är inte en del av svensk eller internationell ishockey. Fighting ska bestraffas med minst 5 min. En spelare som visar att han eller hon är villig att slåss ska även utvisas game misconduct.

ANNONS

”Två+två i fjol innebär fem i år”

Texten på SHL:s hemsida tolkades först av GP-sporten och andra medier som att vissa av de slagsmål som i fjol gav matchstraff nu enbart ska ge fem minuters utvisning. Men domarchefen Tomas Thorsbrink förtydligar:

– Slagsmål är inte tillåtet och är inte en del av svensk ishockey. Det är snarare så att det som var två+två minuters utvisning i fjol är fem minuter i år.

Vi tolkade det först som att det skulle bli som i NHL, att om två spelare gemensamt går in i ett slagsmål, så blir det bara fem minuters utvisning?

– De spelare som slåss får fem minuter för fighting plus game misconduct (matchstraff), precis som tidigare. Slagsmålsreglerna har blivit tuffare och slag som kommer när den andra inte är beredd, i slutet av matchen eller utanför rinken kommer att straffas hårdare.

Han tror alltså inte att det kommer bli mer slagsmål den kommande säsongen.

– Och det vill vi inte ha heller. Vi vill ha anfallsvillig, juste hockey med bra tacklingar, säger Tomas Thorsbrink.

Malmös ”buse” håller inte med

Där får han medhåll av Frölundas tränare Roger Rönnberg.

– Det här med slagsmål är något vi inte har i svensk hockeykultur. Jag har svårt att tro att vi har något att tjäna på att ta steg åt det hållet. Det handlar nog i större grad om att man vill ha en mer likartad regelbok. Men det är samtidigt viktigt att vi värnar om det som är svenskt så vi inte förstör vår fina hockeykultur.

ANNONS

En som inte håller med Thorsbrink och Rönnberg är Malmös Emil Sylvegård, som är känd för sitt tuffa och hårda spel. Han hade hellre sett att slagsmålsstraffen luckrades upp.

– Jag gillar ju känslor på isen så det hade jag välkomnat varmt.

Han tror att det till och med hade minskat antalet fula tacklingar.

– Jag tror att det skulle kunna minska antalet huvudtacklingar, eftersom man skulle få stå upp för sina lagkamrater. Då kanske man hade tänkt en extra gång innan man sätter in en ful tackling.

Ingen ”coach’s challenge” i SHL

Tidiga rapporter från regeländringarna gjorde gällande att det som i Nordamerika kallas för ”coach’s challenge” skulle komma att införas i Sverige. Alltså att en coach får utmana ett mål som kommit till i samband med vad coachen misstänker är en offside eller en målvaktsinterference.

Men någon coach’s challenge blir det inte i SHL i år, efter att en samstämmig syn bland klubbarna stoppat införandet.

– Jag tycker att det är bra. Det hade bara blivit ytterligare ett avbrott som stör matchens rytm. Skulle det inte bli 100 procent rättvist får vi ta det, säger Roger Rönnberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS