Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya detaljerna i grova rasistanklagelserna mot Bill Peters

Calgary Flames tränare Bill Peters har hamnat i rejält blåsväder.
Enligt förre SHL-spelaren Akim Aliu ska Peters ha yttrat grova rasistiska kommentarer under tiden han tränade honom i AHL-klubben Rockford Icehogs.
– Han (Bill Peters) kom in inför en morgonträning och sa "Akim, jag är trött på att du spelar den där neger-skiten", berättar han för TSN.

Under måndagen kom nyheten om att Toronto Maple Leafs nyligen sparkade tränare, Mike Babcock, ska ha bett Mitch Marner (under dennes rookie-säsong i Leafs) ranka lagkamraternas arbetsvilja – för att sedan berätta detta för de berörda spelarna.

"Enligt flera källor ska Marner har brutit ut i tårar när Babcock visade listan. Samtidigt var lagkamraterna rasande – framförallt på Babcock. De kunde inte förstå att deras huvudtränare satte en 19-årig spelare i den situationen, särskilt inte eftersom Marner var väldigt omtyckt i omklädningsrummet”, skrev The Athletic.

Nyheten fick stora delar av hockeyvärlden att rasa.

Nu har ännu en NHL-tränare hamnat i skottgluggen.

Mitt under mötet mellan Calgary Flames och Pittsburgh Penguins, natten till tisdagen svensk tid, publicerades en tweet riktad mot Flames tränare Bill Peters.

Det var Akim Aliu (tidigare i AIK och Karlskrona) som skrev på Twitter att Peters, under tiden i AHL-klubben Rockford Icehogs säsongen 2009/2010, ska utsatt honom för rasism.

”De saker vi hör om Babcock är inte överraskande. Äpplet faller inte långt från trädet, samma deal med hans protegé i YYC (Calgarys flygplats). Han riktade n-ordet mot mig vid flera tillfällen under mitt rookie-år för att han inte gillade mina musikval”, skrev Akim Aliu.

I en ny tweet skrev han även att det hela ledde till att Peters vände sig till klubbledningen och bad om att Aliu skulle skickas ner till ECHL, vilket är steget under AHL.

Nya detaljer kring anklagelserna

Flames valde att göra Bill Peters otillgänglig för media efter mötet med Pittsburgh, då nyheten briserade.

Nu har Akim Aliu valt att berätta vad som ska ha hänt under hans tid i AHL.

– Han (Bill Peters) kom in inför en morgonträning och sa "Akim, jag är trött på att du spelar den där neger-skiten", berättar han för kanadensiska TSN.

Bill Peters ska då ha syftat på hiphop-musiken som Aliu spelade och ska ha yttrat ännu en rasistisk och obscen kommentar.

Enligt Aliu ska Peters aldrig bett om ursäkt. I stället ska han kallat in honom på kontoret, sagt liknande saker igen och sagt att det måste spelas annan musik.

"Motbjudande och oacceptabelt"

Calgary Flames general manager, Brad Treliving, har tidigare sagt att klubben tar det hela på stort allvar men att man inte kommer att kommentera det närmre innan man gått till botten med vad som hänt.

Efter TSN:s artikel berättade Treliving att klubben ännu inte har bestämt sig för om man ska behålla tränaren eller ej.

Enligt reportern Frank Seravalli fanns Bill Peters inte med på Flames tisdagsträning.

Även NHL-organisationen har gått ut med ett uttalande efter Alius anklagelser.

"Det påstådda beteendet är motbjudande och oacceptabelt. Vi kommer inte kommentera det mer innan vi, mer genomgående, har sett över ärendet."

I skrivande stund har Bill Peters inte kommenterat anklagelserna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.