Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sebastian Stålberg. Bild: MATHIAS BERGELD
Sebastian Stålberg. Bild: MATHIAS BERGELD

Noll sekunders speltid för Stålberg

Sebastian Stålberg, 29, har varit med och vunnit fem titlar på sex år. Men nu spelar han allra minst i Frölunda – och fick noll sekunder i matchen mot Linköping.
– Jag är ganska gammal och rutinerad, så jag vet vad som krävs om jag väl kommer in. Det är lättare bita ihop och inte bli frustrerad, säger han.

Frölundas stjärnvärvningar Johan Sundström och Nicklas Lasu ligger efter tre spelade SHL-matcher bara på nionde och tionde plats av Frölundas forwards i speltid – med 13.49 minuter respektive 13.12 minuter i speltid per match.

Det kan jämföras med Ryan Lasch, som med sina 19.54 per match har spelat allra mest i hela Frölunda – även med backar inkluderade.

Frölundas coach Roger Rönnberg förklarar:

– Min tanke är så här: Det finns till en viss gräns där jag kan hjälpa killarna att få speltid. Sedan är nästa steg att de behöver börja tävla om speltiden också. Det är både mitt ansvar och spelarnas i de skarpa tävlingsmatcherna – och vi kommer att spela de som är allra hetast lite mer. Jag kan ha en plan inför matchen om hur vi ska ska rotera laget, men i slutändan är de som är hetast som spelar …

Det är på inget sätt en ny tanke i coachningen, utan under Roger Rönnbergs tid i Frölunda har det alltid sett likadant ut.

– Vi ska vara ett fyrakedjorslag, där fyra kedjor tävlar om vem som ska få nåt extra. De ska hela tiden visa oss vilka som förtjänar att få nåt extra byte här och där, men varje match startar vi från noll. På det sättet bygger vi förtroende. De kommer alltid att få sina starter, förklarar tränaren.

Minst speltid i laget

Sebastian Stålberg har varit med och vunnit alla fem titlar som tagits med Roger Rönnberg som coach. Men mot Linköping sitter han ombytt – utan att få en enda sekund i speltid.

– Det är nog första gången som jag blir nollad. Fast å andra sidan har jag ju suttit på läktaren och då är man ju också nollad, säger Stålberg och rycker på axlarna.

Stålberg har med sina 5.24 minuter i snitt spelat allra minst i laget.

Hur går dina tankar om det?

– Det är tuff konkurrens i laget. Det är bara att gilla läget och fortsätta jobba på – och se till att vara redo när jag väl får spela. Det kommer att hända saker under säsongen.

Är det jobbigt att sitta där – utan att göra en sekund?

– Det är självklart tråkigt. Man vill ju alltid spela, men å andra sidan är det inte så mycket jag kan göra åt det. Det är bara att fortsätta gnugga på – och sedan öppnar det sig nån chans.

Han fortsätter:

– Jag är ganska gammal och rutinerad, så jag vet vad som krävs om jag väl kommer in. Jag vet vad som krävs vid sidan om också – och jag vet vad som krävs för att vinna. Jag har erfarenheten med mig och då är jag tryggare i mig själv än om jag varit 18 eller 19 och kommer upp första säsongen och ska vidare på nåt sätt. Det är lättare bita ihop och inte bli frustrerad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.