Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT:s expert Nils Ekman sågar Roger Rönnberg. Foto: Bildbyrån/Kollage
SVT:s expert Nils Ekman sågar Roger Rönnberg. Foto: Bildbyrån/Kollage

Nisse Ekman sågar Roger Rönnberg: ”Bedrövligt!”

Debatten kring huruvida SHL-spelare ska skickas till OS har växt efter en ökad smittspridning i världen. Frölundas tränare har uttryckt sin vilja att stoppa sina spelare från att åka – nu får han stark kritik från SVT:s expert Nisse Ekman.
– Vem är han och bestämma vad någon annans dröm är? Jag tycker Roger ska be sitt lag om ursäkt efter det där uttalandet, det är bedrövligt!, säger han under tisdagens CHL-sändning.

När NHL meddelade att inga spelare från ligan skulle skickas till OS i Peking öppnades möjligheten för spelare i Europa att få representera landslaget under turneringen. Sedan dess har debatten växt kring huruvida det är lämpligt att skicka spelare under rådande smittoläge.

Frölundas tränare Roger Rönnberg har tidigare sagt att han inte vill att sina spelare åker till OS.

– Jag kommer att göra allt som är i min makt att inte släppa iväg spelare till ett OS när inte de (NHL) släpper iväg spelare. Det är mitt första och högst personliga ställningstagande, har han tidigare sagt till GP.

LÄS MER: Simon Edvinsson har fått covid-19 – missar semifinalen

”Förkastligt! Borde be om ursäkt”

Nu får han kraftig kritik för sitt uttalande. Under tisdagens CHL-match mot Rögle uttalade sig SVT:s expert Nisse Ekman i frågan:

– Vem är han och bestämma vad någon annans dröm är? Jag tycker Roger ska be sitt lag om ursäkt efter det där uttalandet, det är bedrövligt! En chef ska inte säga åt en individ vad den ska ha för drömmar och inte. Jag kan förstå att om en individs drömmar går stick i stäv med vad föreningen står för, men så är inte fallet här, dundrar han och fortsätter:

– Här är det en spelare som har drömmar om att representera sitt land, då är det en driven individ, inte en lat individ som inte passar in. Jag tycker det är helt fel, spelarna ska få åka och man ska stötta de spelare som har stora drömmar och drömmer om ett OS.

LÄS MER: Frölunda HC måste hitta svaren – på bara en vecka

Kan tappa viktiga spelare

Samtidigt finns det ett kontrakt som gör gällande att SHL måste släppa sina spelare till OS, VM och andra internationella turneringar. Det är alltså upp till varje spelare att fatta ett beslut om att åka.

– Det finns väl inga avtal som håller i en pandemi? Jag ska inte säga att det är det dummaste jag hört, men det var ett väldigt svagt argument!, sade Rönnberg till GP efter att JVM ställdes in.

LÄS MER: Ny tung förlust för Frölunda – föll mot Rögle igen

För Frölunda skulle det innebära att de kan tappa Simon Edvinsson, Christian Folin, Max Friberg, Ryan Lasch och Michael Spacek, som samtliga är aktuella, mitt under säsong. Ekman påtalar att han förstår Rönnberg, men att det är helt fel agerande av en chef.

– Du som chef ska inte applicera dina drömmar på dina anställda. Du kan övertyga dem om att vi ska göra det här tillsammans, men ska inte Ryan Lasch få chansen att visa upp sig för en miljonpublik nu när de bästa amerikanska spelarna inte kommer?, säger han.

LÄS MER: Joel Lundqvist valde att fortsätta – efter samtalen med familjen: ”Betalar ett pris för det”

Efter matchen gav Rönnberg sin syn på frågan igen.

– Alla tror att jag inte vill unna killarna att spela OS. Jag älskar att killarna vill spela OS och det är det största man kan vara med om. Men, spelarnas arbetsgivare är faktiskt Frölunda HC och vi spelar vår viktigaste del av säsongen. Kan man inte genomföra OS på ett smittsäkert sätt så är jag rädd att det slutar som JVM. Mitt jobb är i första hand att ta hand om mina spelare och skydda dem, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.