Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nionde nollan för Frölunda: ”Ser inte ut som ett välcoachat lag”

Brynäs skjuter 3–0 på Frölunda – som nollas nionde gången den här säsongen.
– Om jag hade sett på Frölunda så tycker jag inte det ser ut som ett välcoachat lag, erkänner Roger Rönnberg direkt efteråt.

Frölunda pratade på förhand om att åka till Gästrikland med rätt inställning – och inte bjuda nästjumbon Brynäs på för mycket. Och absolut inte agera som den gången när det blev 7–1 i Monitor ERP Arena tidigare i vinter.

Det gick sådär.

Det gick verkligen sådär.

För efter två bra insatser tidigare i veckan blev det en usel i Gävle.

Tränare Roger Rönnberg brukar skydda sina spelare efter förluster och sätta sig själv som ytterst ansvarig. Men det var inte han som tog en onödig utvisning när laget precis fått ett spel i numerärt överläge, det var inte han som gav bort pucken i försvaret, det var inte han som släppte en lös backhand mellan benen, det var inte han som endast sköt tre skott på mål i den period när laget skulle jaga ett kvitteringsmål.

Så vad säger du i dag, Roger Rönnberg?

– Det är solklart att det alltid spelarna som spelar – och det är ganska lätt att se misstagen du nämner. Men hur ska jag säga ... ett välcoachat lag gör inte de misstagen. Ett välcoachat lag är noggrant, metodiskt, systematiskt och spelar tillsammans. Om jag hade sett på Frölunda så tycker jag inte det ser ut som ett välcoachat lag, erkänner tränaren.

Elmer ett undantag i blekt Frölunda

Det var Brynäs som dominerade första perioden – och tittar vi på antalet utdelade tacklingar som märktes en stor skillnad: 14–5 till ett desperat kämpande Brynäs.

Snabbe finnen Oula Palve slog också in 1–0 mellan benen på Niklas Rubin i Frölundas kasse, men fler mål blev det inte i den första perioden – även om kedjan med kanadensaren Jaedon Descheneau och just målskytten Palve oroade gång efter gång efter gång.

– Med en dåres envishet säger jag: Ansvaret startar alltid med mig! Men är det bara mitt ansvar? Absolut inte. Det finns väldigt mycket i det här där spelarna behöver klara av fler bra minuter i en hockeymatch. Jag är jättenöjd med Elmer Söderblom. Han är uppe och spelar på personbästa. Han spelar i systemet, han vinner närkamper, han jobbar stenhårt, han spelar med en grym utstrålning. Jag tycker att Elmer är ett bra exempel på hur man behöver se ut – men tyvärr är han ensam, säger Roger Rönnberg.

Vad är det som gör att du inte lyckas få 21 andra spelare att se ut som Elmer?

– Tja, kanske för att de tror att det är jag som ska lyckas få dem att se ut så! Och att du säger att det är jag som ska få dem att se ut så, det brukar funka så i förlorande lag – att det är en coach som driver andan i laget. I ett vinnande lag är det en kärntrupp och spelare som känslomässigt är väldigt, väldigt sammankopplade till varandra och vill vinna för varandra och stöttar upp varandra. Så har vi sett ut två matcher den här veckan, men inte den tredje, säger Roger Rönnberg.

För det blev inte bättre. Målvakten Niklas Rubin släppte en lös backhand från Nicklas Danielsson mellan benen sedan backen Mattias Norlinder bjudit på pucken.

Taffligt gånger två, vill säga – och innan perioden är över så bjöd även Oula Palve, som ratades av Linköping, på ett högklassigt mål när han snurrade Jonathan Sigalet upp på läktaren.

Det fick Roger Rönnberg att skicka ut Rubin i båset – och låta Johan Mattsson ta över.

Får tillbaka fyra spelare

3–0 innebär att Frölunda nollats för nionde matchen den här säsongen – och nu väntar en ödesmatch mot Oskarshamn i Scandinavium på tisdag.

Då är avstängde Joel Lundqvist tillbaka i laget, då spelar munskadade Jan Muršak igen, då har både Anders Grönlund och Viktor Ekbom tillfrisknat från de förkylningar som inte var covid-19.

– Det hoppas jag. Det är fyra spelare från vår kärntrupp – och de fyra behöver vi nu, säger Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.