Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nicklas Grossman tacklar i Sveriges VM-match mot Schweiz 2009. Bild: JOEL MARKLUND
Nicklas Grossman tacklar i Sveriges VM-match mot Schweiz 2009. Bild: JOEL MARKLUND

Nicklas Grossman: Tillåt slagsmål för att ta bort huvudskador

Nicklas Grossman vill tillåta slagsmål i svensk ishockey. Detta för att minimera huvudskadorna i sporten.
– Personligen tycker jag det, säger Grossman till Hockeypuls podcast.

Det har länge varit ett stort problem för ishockeyn – huvudskadorna. Flera är spelarna som tvingats sluta på grund av smällar de fått mot huvudet på isen.

På andra sidan Atlanten är det inte lika hårda straff som i Sverige ifall spelarna skulle göra upp i ett slagsmål. I Sverige får man matchstraff och i NHL blir det fem minuters utvisning.

Nicklas Grossman har spelat hela tolv säsonger i NHL och var ytterst fysisk i sin spelstil. Han tycker att slagsmål ska få ta plats på svenska ishockeyrinkar.

– Personligen tycker jag det. Jag tycker att det styr upp en hel del av det otillåtna där ute. Killar vet att om det finns en eller två fajters som är lite som poliser där ute, är det en ful tackling då får man stå upp för det. Kör man in i målisen får man stå upp för det. Killarna tänker till lite extra om man kanske känner att man inte ska proppa deras stjärna i ryggen två meter från sargen. Då måste man ta en fajt och det kanske får killen att inte göra det, säger Grossman till Hockeypuls.

LÄS MER: Bröderna Klingberg lever barndomsdrömmen

I Nordamerika är det betydligt vanligare med spelare som åker runt på isen och är "poliser" – mer hårdföra spelare skyddar lagets stjärnor.

Nicklas Grossman är kluven

Grossman är inte främmande för att det här skulle fungera bra även i Sverige.

– Jag säger samma sak där, jag tror det skulle städa upp en hel del huvudskador. Även om jag inte vill se folk bli medvetslösa av slag i ansiktet. Jag känner mig kluven i frågan, för jag vet att vi är ute efter fair play och förespråkar det jättemycket. Hur påverkar fajting spelare längre ner i åldrarna? Är det bra för unga spelare att se vuxna män puckla på varandra utan handskar? Det tycker jag inte. Men man skulle tänka till innan man kör in en armbåge från blindside. För då får det konsekvenser.

LÄS MER: Här är NHL-rekorden som aldrig (?) kommer slås

Men det finns dilemman som den tidigare NHL-spelaren ställs inför när han tänker till kring slagsmåls-frågan.

– Åt ena hållet, med fair play och hur det påverkar ungdomshockeyn och i leden nedåt, det är det negativa. Men för produkten och spelarna skulle det nog hjälpa till att få ordning på huvudskadorna som jag tycker är ett problem i svensk hockey, säger Nicklas Grossman.

Grossman representerade Dallas Stars, Philadelphia Flyers, Arizona Coyotes samt Calgary Flames i NHL. Mellan 2017 och 2019, som blev hans sista i spelarkarriären, spelade han i Södertälje och var lagkapten. Till nästa säsong är det också där han anlitats som fystränare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.