Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shea Theodore under VM i Slovakien.  Bild: DAVID W CERNY
Shea Theodore under VM i Slovakien. Bild: DAVID W CERNY

NHL-stjärnan upptäckte cancer – under dopingtest

Shea Theodore, 24, skulle göra ett vanligt dopingtest – då upptäckte läkaren att stjärnbacken hade testikelcancer.
"Hela mitt liv förändrades i ett ögonblick", skriver han i The Players Tribune.

Hans Vegas Golden Knights hade slagits ut av San José Sharks efter en minst sagt osannolikt avslutning i den sjunde avgörande matchen i Stanley Cup-slutspelets .

Därefter bar det av till Slovakien för att spela VM med Kanada, där blev det ett silver efter finalförlusten mot Finland.

Efter en hektisk säsong var Shea Theodore, 24, redo att landa och njuta av sommaren.

Men så blev det inte. Ett dopingtest som han gjort inför kvartsfinalen mot Tjeckien hade visat sig vara positivt.

Så när en kostymklädd man kom och bad honom göra ett nytt test började tankarna snurra i huvudet.

”Man vet vad det innebär. Ett dopningstest är ingen större grej i normala fall, men jag blev lite förvånad eftersom jag redan hade gjort ett tidigare under VM. Att göra två stycken i samma turnering är ganska ovanligt”, skriver Theodore i The Players Tribune.

Under ett dopingtest kom det fram att han hade hCG-hormoner, något som oftast förekommer hos gravida kvinnor eller i värsta fall – hos någon med testikelcancer.

"Hela mitt liv förändrades"

Men Theodore var inte dopad, han hade drabbats av cancer.

"Jag var äntligen redo att komma hem för att vila under några galna månader. Men hela mitt liv förändrades i ett ögonblick", skriver han

Cancern var dock i ett tidigt skede när den upptäcktes och Shea Theodore berättar att han efter operation ska vara helt återställd.

Nu är siktet inställt på att vara ute på isen när hans Vegas Golden Knights spelar sin premiärmatch hemma mot San José Sharks 2 oktober.

”Efter allt jag gått igenom den här sommaren längtar jag tillbaka till det jag älskar allra mest. Jag ska verkligen njuta den här säsongen. Njuta av varenda match, träning, flygresa … allt det där som kunde ha tagits ifrån mig. Ärligt talat, det är ett mirakel att det här slutade som det gjorde”, skriver Shea Theodore.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.