Matiss Kivlenieks stod i mål för sitt Lettland under hockey-VM.
Matiss Kivlenieks stod i mål för sitt Lettland under hockey-VM. Bild: Sergei Grits

NHL-målvakt hittad död – blev 24 år gammal

Det lettiska ishockeyförbundet har meddelat att Matiss Kivlenieks, 24, har hittats död. Kivlenieks, som tillhörde Columbus Blue Jackets, stod i mål för Lettland under hockey-VM. Enligt nyhetsbyrån AP ska 24-åringen försökt fly från en fyrverkeripjäs men halkat och slagit i huvudet.

ANNONS
|

Hockeyvärlden har sorg. NHL-målvakten Matiss Kivlenieks har dött 24 år gammal efter att han ska ramlat och slagit i huvudet.

Det skriver Columbus Blue Jackets på sin hemsida.

– Vi är chockade och bedrövade över förlusten av Matiss Kivlenieks och vill uttrycka våra djupaste sympatier till hans mamma, Astrida, hans familj och hans vänner under den här svåra tiden. Kivi var en enastående ung man, säger NHL-klubbens president John Davidson.

Matiss Kivlenieks, eller ”Kivi” som han kallades av lagkamraterna, föddes i Riga 1996 och blev aldrig draftad av någon NHL-klubb. Trots detta lyckades den lettiske målvakten ta sig hela vägen till världens bästa hockeyliga genom college i USA.

ANNONS

Sedan 2017 tillhörde Kivlenieks Columbus Blue Jackets organisation, merparten av tiden spenderade han dock i farmarligan. Totalt blev det åtta NHL-matcher.

Spelade hockey-VM 2021

Matiss Kivlenieks var spelade även hockey-VM för Lettaland tidigare i år.

”Vi sänder våra djupaste kondoleanser till målvakten Matiss Kivlenieks familj, vänner och lagkamrater”, skriver Lettlands hockeyförbund i ett uttalande på sin hemsida.

Förbundet skriver vidare:

"Han var en sann förebild inom sporten med sin kampvilja, arbetsmoral och attityd! Matiss bortgång är en stor förlust inte bara för lettisk hockey, utan för hela det lettiska folket."

Senare under måndagseftermiddagen, svensk tid, rapporterade nyhetsbyrån AP att polisen säger att Kivlenicks fallolycka skedde under ett 4 juli-firande. En fyrverkeripjäs ska ha börjat avfyras mot personer i närheten. Målvakten ska ha suttit i en badtunna och i försök att fly därifrån halkade han och slog i huvudet i betong.

Lagkamraterna sörjer

Målvaktens svenske lagkamrat Emil Bemström säger till Sportbladet att truppen fick dödsbeskedet under måndagsmorgonen.

– Det är hemskt, jag tänker på hans familj och alla närstående. Det var en grym kille som kom till hallen varje dag med ett leende på läpparna. Han var omtänksam mot alla, en grym människa som hade samma respekt för alla han träffade, säger han.

ANNONS

– Man vet aldrig vad som kan hända, ta vara på all tid du får med dina nära och kära.

Max Domi, en annan lagkamrat, valde att visa sin sorg i sociala medier.

”Älskar dig broder. Vila i frid.”, skriver Domi på Twitter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS