Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

NHL-experterna: Så slutar NHL-slutspelet 2016

Natten mot torsdagen inleds slutspelet i NHL. I mitten av juni kommer något lag stå som segrare och lyfta Stanley Cup-pokalen. GP-sporten har frågat två amerikanska journalister hur det kommer att sluta.

Den långa grundserien, 82 matcher, är färdigspelad – nu börjar det roliga. 16 lag gör upp om den åtråvärda Stanley Cup-pokalen. Och om NHL-skribenterna Craig Custance, ESPN, och Matt Larkin från The Hockey News får rätt, kommer det vinnande laget innehålla flera svenskar.

GP: Vilket lag vinner slutspelet och vilka möter de i finalen?

– Jag tror att Washington Capitals slår Anaheim Ducks, men jag är inte helt säker på att Ducks når finalen. Att Jevgenij Kuznetsov har utvecklats till en superstjärna gör att Capitals är mycket farligare offensivt (än tidigare säsonger) och tar bort mycket av pressen på Alexandr Ovetjkin. Capitals är det bästa laget i öst och har en lättare väg till finalen än utmanarna i väst, säger Craig Custance.

Matt Larkin, The Hockey News:

– Jag tror att Anaheim Ducks och Washington Capitals möts i finalen. Det trodde jag redan i juli förra året och det finns ingen anledning att ändra det tipset. Capitals är det mest kompletta laget i ligan. En fantastisk målvakt i Braden Holtby, ett tufft och mångsidigt försvar, sportens vassaste målgörare i Alexandr Ovetjkin och två toppcentrar i Jevgenij Kuznetsov och Nicklas Bäckström. Och Justin Williams erfarenhet borde hjälpa dem i avgörande situationer.

Han fortsätter:

– Men jag tror ändå att Anaheim tar hem det. De har ett otroligt djup i forwardsuppsättningen, nu handlar det inte bara om Ryan Getzlaf and Corey Perry. Rickard Rackell har fått sitt definitiva genombrott. Checkingkedjan med Ryan Kesler, Andrew Cogliano och Jakob Silfverberg är bäst i ligan (defensivt). Ducks har också många unga snabba spelare, blandat med ett tufft försvar – de har allt.

QUIZ: Vad kan du om NHL?

Anaheim eller Washington vinner alltså, dags för de två hockeyjournalisterna att plocka ut vilken spelare som blir slutspelskung.

– Alexandr Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov har ett stort slutspel framför sig. Många av lagen i öst, som Capitals kommer att möta, har stora luckor – framförallt defensivt. De två offensiva stjärnorna kommer att utnyttja det, säger Custance.

Larkin väljer en av Anaheims offensiva stjärnor:

– Jag håller mig till Ducks och säger att Ryan Getzlaf blir slutspelskung. En stor och stark center som får mycket istid och gör andra spelare bättre med sina fantastiska passningar, och han är en riktig ledare i omklädningsrummet. Jag förväntar mig även mycket från Ryan Kessler, för att han är en så bra både offensivt och defensivt.

Läs också: Lundqvist: "Svårt att ens greppa vad det skulle betyda"

Båda de tippade finallagen innehåller flera svenskar, som mycket väl kan få avgörande roller.

– Nicklas Bäckström är en av nyckelspelarna i det bästa laget i öst, det kommer att bli en bra vår för honom, säger Custance.

– Det är intressant att både Ducks och Capitals har flera fantastiska spelare som kan vinna Stanley Cup. Rickard Rakell, Jakob Silfverberg och Hampus Lindholm är alla viktiga spelare för Duck, som kommer att ha viktiga roller i slutspelet. Lindholm håller på att utvecklas till en stjärnback som är användbar både i alla spelformer, säger Larkin.

GP: Vad ser ni mest fram emot i årets slutspel?

– Jag älskar den västra konferensen och hur tufft det kommer att bli för lagen att avancera. Vi kan få se seriösa utmanare, som Los Angeles Kings, Chicago Blackhawks och St Louis Blues, slås ut tidigt. Helt enkelt för att konkurrensen i väst är så tuff. Jag längtar efter att få se vilket lag som klarar det, säger Custance.

– Det som är mest spännande är hur jämna lagen är i år – det känns som att nästan alla kan vinna pokalen. Slutspelet är så oförutsägbart och alla matchserier kan gå till sju matcher, Larkin.

I mitten av juni vet vi vilket lag som vinner Stanley Cup.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.