Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nörstebö är kvitt huvudvärken

Fyra hjärnskakningar får inte bli en femte för Mattias Nörstebö. – Åker jag på en till så får jag börja fundera, berättar backen för GP.

För tillfället saknar Frölunda tre spelare som drabbats av smällar mot skallen. Sean Bergenheim är inte ens nära träning, Carl Grundström tar det försiktigt medan Mattias Nörstebö är den spelare som tycks allra närmast spel igen.
Han är med på is inför mötet mot Brynäs, men deltar inte i kampövningarna.
Den norske landslagsbacken fick en stenhård hjälm rätt över hakan i mötet med HV71 – och nacken slängdes bakåt.
– Jag trodde egentligen inte att det var någon hjärnskakning. Jag kände mig bra hela helgen när jag vilade, men när jag kom tillbaka på måndagen så kände jag att det satt i. Det fanns kvar nånting, berättar Mattias.

Han är extra försiktig, då skallen varit drabbad dörr.
– Jag har fått två ganska rejäla hjärnskakningar, den här var lite mildare. Det var ingen ful smäll, det var det absolut inte. Jag får hans hjälm på hakan, han skallar mig nästan. Den tar olyckligt på mig och jag får en släng på huvudet. Jag känner direkt att jag är lite borta. Men efter matchen kändes det okej. Jag hade lite huvudvärk, men det kan du ha ändå ...
Blir du rädd när du får en smäll mot skallen?
– Det är inget roligt när du ser hur det är för Sean, hur det ser ut för honom nu och hur länge han var borta när han fick den förra hjärnskakningen. Det är såna grejer jag kan tänka på lite, men när jag väl är tillbaka så tänker jag inte så mycket på det. Det är klart att du ska ta det försiktigt med huvudet och ta det seriöst. Det är läkarna här jättebra på, håller igen – även om vi vill spela. Jag tror det är viktigt att hålla igen ...

Coach Roger Rönnberg är väldigt tydlig.
– Vi är så noggranna. Vi har så klara steg på den här trappan du måste vandra. Han fick ett bakslag tidigare och fick gå ner ett trappsteg. Det är väldigt klara riktlinjer vad som gäller innan du går upp ett steg på den nya hjärntrappan. Vi ska aldrig chansa. Aldrig.

Mattias Nörstebö funderar också på en ny spelstil. En smäll till och det kan vara över ... 

– Åker jag på en till hjärnskakning så får jag börja fundera. Jag får spela på ett annat sätt kanske, börja skydda mig därute. Jag är ju inte störst på isen, så då kommer de ju fort – även om det är rena tacklingar, liksom.
Det lär inte bli spel redan mot Brynäs i Scandinavium – men kanske senare i veckan?
– Det känns jättebra. Jag har inga symptom nu, men det var bra att vi tog det försiktigt i början. Jag har följt olika steg på hjärntrappan och nu börjar jag träna ordentligt. Torsdag siktar jag på i alla fall – och blir det tidigare är det bara en bonus, säger Mattias Nörstebö.

Om Mattias Nörstebö är tillbaka senare i veckan ser det däremot betydligt sämre ut för Sean Bergenheim. 
– Han står stilla. Det är tyvärr oförändrat, säger Roger Rönnberg, som uttalar sig i medicinska frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.