Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mustonen spelar för sin framtid i Frölunda

Joel Mustonen, 27, sitter på ett utgående kontrakt och spelar för sin framtid i Frölunda. En framtid som är ganska oviss för forwarden som vill vara kvar i klubben.
– Klubben måste vilja ha kvar mig för att jag ska kunna bli kvar, säger han.

Joel Mustonen är ett perfekt exempel på hur snabbt det kan gå i hockeyn. Från petad och utanför laget till att vara en av spelarna som presterat på högst nivå den senaste tiden. Att sitta där på läktaren som det stundtals var i början av säsongen var dock ingen hit för honom.

– Det var påfrestande, det var det. Men jag såg det aldrig som att jag inte var med för att jag var dålig. Med den tuffa konkurrensen som vi har så måste någon sitta utanför. Vem det än är som sitter utanför så är det en bra spelare med tanke på den trupp som vi har. Jag tänkte bara att jag behövde ha tålamod och ta chansen när den kom, säger han GP:s hockeypodcast "Fjärde Perioden".

Var det ännu mer frustrerande då att vara utanför laget? Du var lite maktlös nästan?

– Det är ju frustrerande men på något sätt får man acceptera det. Det är svårt att hålla alla helt nöjda hela tiden när man har så tuff konkurrens.

"Kan gå in i väggen"

Att identifiera Joel Mustonen nere på isen i Scandinavium är lätt. Det är bara att titta på yrvädret som flyger fram över isen med en energinivå som gör en själv trött bara av att titta på honom.

– Haha! Jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån! För mig är det naturligt att spela med den energin, det har jag alltid gjort. Jag är lätt i kroppen och orkar röra på mig mycket. För mig är det svårt att inte spela med den energin. Det är det mitt spel bygger på och jag måste hitta den energin, säger han.

Blir du aldrig trött?

– Det är väl något byte när jag blivit kvar länge på isen som jag kan gå in i väggen ... annars brukar det gå bra!

För Joel Mustonen är det mycket som står på spel den här säsongen. Forwarden sitter på ett utgående kontrakt och hans framtid är minst sagt oviss.

– Jag har försökt att skjuta på det där så länge det bara går. Jag vill inte tappa fokus från spelet, speciellt inte nu när jag har hittat rätt. Jag har sagt till agenten att de får prata om det och när jag behöver bli inblandad så blir jag det. Jag vill bara fokusera på hockeyn och det är ännu hyfsat tidigt in på säsongen. Jag försöker att inte tänka på det och spela så bra som möjligt och hoppas att det blir bra, säger han.

Vad har du sagt till agenten då? Vill du vara kvar?

– Det har varit min plan länge. Samtidigt måste jag veta ... vi behöver sätta oss ner med Frölunda och få reda på vad de tycker och lägga fram en framtidsplan och vara på samma sida. Tiden här har varit höjdpunkten i min karriär och tiden har gått hur fort som helst. Jag har absolut inget emot att stanna men klubben måste vilja ha kvar mig för att jag ska kunna bli kvar.

Förutom det blir det även snack om uppväxten med en pappa som är elittränare, hur han gick från svag skridskoåkare till att flyga fram över isen, formtoppen, säsongen med Frölunda och vilka som är lagets tre gladaste spelare.

Fakta: Fjärde perioden

Göteborgs-Postens hockeypodcast med fokus på Frölunda HC.

Fjärde perioden finns där poddar finns. Sök på Fjärde perioden i din spelare eller följ länkarna nedan:

Fjärde perioden på Spotify

Fjärde perioden på Apple Podcasts

Fjärde perioden på Google Podcasts

Fjärde perioden på Acast

Fjärde perioden på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.