Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundas Jan Mursak jublar efter 3-0 under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Leksand. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Frölundas Jan Mursak jublar efter 3-0 under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Leksand. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Muršaks stora lyft – som defensiv spelare

Jan Muršak, 34, har bytt en offensiv roll i Frölunda mot en defensiv – och fått ett lyft. Och då gör slovenen också mål.
– Jag har sparat det bästa till slutet av säsongen, säger han efter 3–0 på Leksand.

Frölunda leder i slutet av matchen med 2–0 – och gästande Leksand plockar ut målvakten för att pressa för en reducering. Men i stället slutar det med 3–0 i tom kasse efter en turboåkning av Jan Muršak.

Han slår två leksingar på speed och petar in pucken från en svår vinkel.

– Det är nästan som förr i tiden ... när jag var snabb, skrattar han efteråt.

Den där farten har du inte visat upp på hela säsongen?

– Jag kan ju inte visa mina motståndare allting i början! Det är bättre att avsluta säsongen på det här sättet, säger Muršak efter säsongens åttonde fullträff.

LÄS MER: Frölunda bröt förlustsviten – vann mot Leksand

Ny roll – som utvisningsdödare

Bara Elmer Söderblom (20), Ryan Lasch (11), Michael Spacek (9) och Max Friberg (9) har fler mål – men den här säsongen har Muršak fått en annan roll i laget.

Han spelar inte i någon offensiv powerplayuppställning – utan i stället i defensivt boxplay. Och mot Leksand är jobbet med en man mindre på banan helt felfritt av Frölunda.

– Det har tagit tid för att alla att acceptera sina roller, men det känns som om vi har gjort det nu. Inklusive jag själv. Vi jobbar hårt, försöker spela snabb hockey framåt och fysiskt bakåt. Och ha ett bra försvar, berättar slovenen.

Han tillägger:

– Så fort vi är på isen försöker vi spela på det viset – och det har varit bra på träningarna i veckan och nu också i den här matchen. Förhoppningsvis kan vi bygga från det, få lite självförtroende – och göra ett mål eller två lite här och där!

Har bett Rönnberg att plocka bort honom från PP

Den förra säsongen skulle Muršak vara en offensiv kraft, men det låste sig och kreativiteten blev lidande av allt hårt jobb.

– Jag har knappt spelat i PP på hela säsongen – och nu har jag bett Roger Rönnberg om att få koncentrera mig på spelet med en man mindre. Det är bättre att de unga killarna som har långa karriärer kvar får spela i numerärt överläge än att jag ska göra det. Jag koncentrerar mig på ett bra fem mot fem-spel och ett bra jobb för att döda utvisningar, säger Jan Muršak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.