Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljonlån räddar Frölunda

Got Event lånar ut 20 miljoner kronor för att rädda Frölundas ekonomi. En del av krisen beror på löner till spelare – som inte längre finns kvar i klubben.

Det senare avslöjade Frölundas ordförande Mats Grauers i pausen mellan första och andra perioden under matchen mot Färjestad. Han hade då inte läst pressmeddelandet från Got Event. Där stod att det kommunägda bolaget räddade Frölunda från konkurs.

- Jaså, står det så, det är deras tolkning. Det är klart, har man inte pengar till räkningarna får man till sist slå igen butiken. Men konkurs låter väldigt illa när det gäller föreningar.

Frölundas akuta ekonomiska kris inleddes för ett par månader sedan. Kassaskrinet ekade tomt och inom kort skulle det bli svårt att betala räkningarna. Samtidigt upptäcktes att kostnader på åtta till tio miljoner skyfflats över från fjolårets säsong och belastade årets budget.

Frölundas ordförande har tidigare inte velat berätta vilka kostnader, eller uteblivna intäkter, det handlar om.

- Bland annat är det spelarlöner som skulle bokförts i fjol, men inte gjordes.

Alltså löner för ett ”antal” spelare som lämnat klubben och inte längre finns med i spelartruppen. Lönen hängde dock kvar även den här säsongen. Med tanke på Frölundas rykte som klubben med högst löner blir summorna begripliga.

- Jag tyckte det var för jävligt, sa Grauers.

För en vecka sedan berättade han på en presskonferens att klubben i år går med en 20 miljoner stor förlust. Samtidigt sa han dock att han kände sig säker på att lösa de likvida medel som behövdes för att säkra säsongen.

Han hade fått ett förhandsbesked från Got Event. Bolaget lånar ut pengar i stället för att köpa Frölundas Scandinavium-aktier.

Anna Johansson (S) är styrelseordförande i Got Event. För henne, och styrelsen, handlar det inte om att rädda en hockeyklubb som i och för sig är viktig för Göteborg.

- I första hand har kommunen ett eget kommersiellt intresse av den här affären. Frölunda står för en tredjedel av Scandinaviums intäkter. Det är mycket pengar.

Hur mycket pengar vill hon dock inte säga.

Lånet ska betalas med början 2012. Första året 2,5 miljoner kronor, de tre följande fem miljoner kronor och sista året 2,5 miljoner igen. Räntan är fast.

- Lite högre än den vi betalar, för att vi bland annat ska tjäna lite på den här affären, sa Anna Johansson.

Mats Grauers tycker ni tog i lite i pressmeddelandet, när ni skrev att ni räddar Frölunda från konkurs.

– Konkurs, eller allvarligt ekonomiskt läge är väl hårklyverier. Hade inte Frölunda varit i ett utsatt ekonomiskt läge hade vi inte öppnat plånboken.

Efter pausen inför tredje perioden var Mats Grauers uppe på Got Events vd Thomas Torkelssons kontor.

Sen sa Frölundas ordförande belåtet:

– Nu har jag skrivit på avtalet, nu är jag trygg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.