Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Mattsson – en ny utmanare i Frölunda

Johan Mattsson, 25, har lämnat deppet bakom sig. Belöningen? En plats i SHL och Frölunda.

Mattsson är målvaktstalangen som fanns med bakom Johan Gustafsson när Juniorkronorna tog guld i Kanada 2012. Men den store Huddingekeepern, 193 centimeter lång, hittade aldrig till NHL trots att han draftades av Chicago Blackhawks.
Efter två år i Nordamerika flyttade han hem till Stockholm och lirade allsvensk hockey med Djurgården. Resan tog honom därefter norrut, först till Björklöven i Umeå och sedan till Timrå utanför Sundsvall.
Och där förstod han att nåt måste göras.
Mentala tränaren Andy Swärd från Malmö kom in i bilden.
– Då började lite bitar falla på plats, sakta men säkert. Och det samarbetet har vi kvar, berättar Johan Mattsson.
En bra hjälp?
– Gud, ja. Verkligen. Det har varit en superhjälp. Förut kunde jag hänga upp mig på saker fast jag hade spelat bra egentligen. Nu vågar jag njuta mer och tar det inte riktigt på lika stort allvar. Det är inget kul att gå att gå och fokusera på skitbitar när jag egentligen kanske spelat bra ...

LÄS OCKSÅ: Frölundas formbesked - Ny seger i CHL

Mot Klagenfurt i CHL gör Johan Mattsson sin allra första tävlingsmatch för Frölunda. Han spelar lysande, tar 22 av 23 skott. Släpper få returer, ser tät och trygg ut.
Tja, till och med som utmanare till Johan Gustafsson i SHL.
– Det är så tidigt, så det är jättesvårt att säga. Men vi tävlar och sporrar varandra på träning. Fortsätter jag att spela bra så är det väl inte omöjligt, säger Mattsson blygsamt.
Har det suttit mycket i huvudet?
– Oja. Att vara ishockeymålvakt i dag, jag vet inte hur många procent ... men det är många som sitter i huvudet! Många har bra teknik och är tillräckligt tränade för elithockey, men det är otroligt mycket som hänger på skallen. Att kunna dyka upp varje dag och ha förmågan att glömma jobba matcher. 
Det har du inte riktigt lyckats med tidigare?
– Det var lite jobbigt ett tag. Men nu kan jag spela dåligt och köpa det. Jag kan se vad som jag måste förbättra och gå vidare ... har jag spelat bra kan jag njuta och inte sänka mig själv som jag gjorde förut. 

LÄS OCKSÅ: Lasch kan betyda Götaplatsen eller inte

I dag har Johan Mattsson hittat tryggheten i sig själv, sambon Caroline Ekstrand och en liten hund. Tillsammans bor de i en lägenhet på Guldheden.
– Jag kunde bli deppig och hade svårt att komma upp ur det. Men nu har jag Andy att prata med, min flickvän och hunden som jag kan komma hem till. Visst, det är hockey ... men hockey är inte hela livet. Och det tar inte slut med en dålig match ...
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.