Mattias Nilimaas oväntade brev från USA – 18 år efter karriären

Mattias Nilimaa, 52, spelade fyra säsonger i Elitserien och avslutade karriären för nästan två decennier sedan. Under torsdagen fick han ett kuvert – skickat från USA – innehållandes fyra hockeykort och en önskan om autografer.
– Att någon ens vet vem jag är är väldigt smickrande, säger han glatt.

ANNONS
|

Han beslutade sig för att sluta 2004 och kunde då blicka tillbaka på en karriär som hade tagit honom hela vägen till Frölunda och Elitserien.

När Mattias Nilimaa ska beskriva sig själv som hockeyspelare är han ärlig.

– Jag var liten och fick kämpa. Jag var bra på att åka skrillor, men hockeyn var annorlunda då. Jag var nog kortast i hela Elitserien, så det var kämpigt att komma loss. Det hade passat bättre att spela hockey nuförtiden, säger han.

Totalt blev det fyra säsonger i Sveriges högsta serie. Två i Frölunda (97-99) och därefter två i Linköping respektive HV71.

ANNONS

– Jag klarade ju mig precis så jag kunde spela i Elitserien, jag var ingen kändis på det sättet precis, konstaterar Mattias.

Numer är han bosatt i Skellefteå och sedan en lång tid tillbaka jobbar Mattias Nilimaa som lärare. Hockeykarriären är en svunnen tid. Det finns väl ingen som minns en kortväxt center som, enligt egen utsago, hade svårt att hävda sig i hockeyns finrum?

Mattias kunde inte ha mer fel.

Fick beundrarbrev – från USA

Under torsdagen damp det ner ett kuvert, skickat från USA, i hans brevlåda. I det låg det fyra hockeykort på Mattias, två från Frölundatiden och två från Linköping.

Det låg även ett brev där en man vid namn Steve Hakari bad om att få korten signerade. Han hade även skickat med två dollarsedlar, så att Mattias skulle kunna betala portot när han skulle skicka tillbaka brevet.

Mattias Nilimaa brister ut skratt.

– Visst är det fantastiskt?

Han tar ny sats:

– Det var ju roligt, de där korten måste vara 24 år gamla!

I brevet står det att Steve Hakari bor i Rice Lake, WI.

– WI, är det Wisconsin?, frågar Mattias.

Japp, det är ungefär 640 mil från Skellefteå.

ANNONS

Han brister ut i skratt igen.

– Jag antar att han är en riktig samlare.

Vad var din första tanke när du såg brevet?

– Att han måste var en riktig hockeynörd. Hur har han hittat korten och hur har han hittat mig? Det var så längesedan jag slutade, så att någon ens vet vem jag är är väldigt smickrande.

Mattias Nilimaa: ”Det var jättefint”

I brevet skriver Mattias Nilimaas fan att han följt sporten sedan han var ett litet barn och att han gillade att följa svensk hockey.

”Från djupet av mitt hjärta vill jag tacka dig för alla livslånga minnen som du har gett mig”, står det i brevet.

– Jag vet inte om han skriver så till alla, men det var jättefint.

”Att någon ens vet vem jag är är väldigt smickrande”, säger han.
”Att någon ens vet vem jag är är väldigt smickrande”, säger han. Bild: ROGER VIKSTRÖM

Hur Steve Hakari fått tag i hockeykorten och hur det kommer sig att han vet vem Mattias Nilimaa är, det är högst oklart. Även om det finns en teori.

– Hakari låter ju finskt. Mina föräldrar är ju från Tornedalen och det var många med finskt påbrå som flyttade till USA. Så jag vet inte om han följt svenska spelare på grund av det. Jag vet inte, men det är en tanke.

”Jag får skriva till honom”

Korten ska nu signeras, men de två dollarsedlarna som bifogades skickas tillbaka.

ANNONS

– Jag skickar med dem, så får han posta dem till någon ny.

När skrev du en autograf senast?

– Det var många år sedan.

Har du fått öva nu innan?

– Nej, jag kom ihåg hur jag brukade göra.

Kommer du försöka ta kontakt med Steve?

– Jag vet inte, han skrev ju med sin mejladress. Så jag får väl skriva till honom och tacka. Skriva att det var roligt att han uppmärksammade mig.

Det är en glad lärare som sitter i Skellefteå och konstaterar nöjt:

– Nu får jag sommarlov. Någon minns att jag spelade hockey och gjorde det bra. Så då får man räkna in det som en bra dag. Eller vad tycker du?

LÄS MER:Otto Leskinen lämnar Frölunda – efter mindre än en månad

LÄS MER:Frölunda gästade Kamratgården – spelade match med IFK Göteborg

LÄS MER:Efter flytten – Lasse Johanssons pengar fast i Ryssland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS