Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Hildisch. Bild: Finn Eriksen/ Frisk Asker
Mats Hildisch. Bild: Finn Eriksen/ Frisk Asker

Mats Hildisch kraschade olyckligt – blev förlamad

Mats Hildisch, 18, har spelat i norska högstaligan i hockey, och dessutom representerat Norges ungdomslandslag.
Under helgen kraschade han dock olyckligt under en match – och är nu förlamad.
– Det är en förfärligt tragisk och overklig situation, säger ledaren Nicolay Sörensen till Budstikka.

Mats Hildisch hockeykarriär började lysande.

Den norska talangen fick representera Norges landslag på ungdomsnivå, och fick debutera i den norska högstaligan, endast 18 år gammal.

Nu har han dock drabbats av en tragedi.

Det var under lördagens match i U21-serien mellan Hildisch Frisk Asker och Lörenskog som det inträffade. I ett fritt läge på väg mot mål fälldes Hildisch av en motståndare.

Hildisch lyckades inte parera tacklingen, utan kraschade våldsamt in i målburen med huvudet före. 18-åringen blev liggandes på isen, och matchen fick avbrytas.

Blir kvar på sjukhus veckan ut

Hildisch fördes till sjukhus i Oslo, där han opererades natten mot söndag. Nu meddelar hans klubb, Frisk Asker, på sin hemsida att olyckan är allvarlig.

Hildisch har blivit förlamad till följd av en skada på ryggraden.

– Det är en förfärligt tragisk och overklig situation. Vi är alla i chock. Han har varit en Frisk-kille i alla år. Från att han stod på skridskor första gången till nu. Det viktigaste för oss är att vara där för familjen och erbjuda vårt stöd. Vi hoppas att Mats ska bli så bra som möjligt, säger Frisk Asker-ledaren Nicolay Sörensen till norska tidningen Budstikka.

Lagets tränare, Vidar Wold, blev vittne till olyckan. Han understryker att händelsen inte föregicks av någon regelvidrig tackling.

– Det är något som händer i hockey, men utfallet blir så fruktansvärt ledsamt. Det är absolut ingenting fult, säger Wold till Budstikka.

Klubben skriver på sin hemsida att Hildisch blir kvar på sjukhuset i Oslo veckan ut, för att senare flygas till sjukhuset i Sunnaas. Där ska Hildisch påbörja sin rehabilitering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.