Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Under torsdagskvällen spelades en historik ishockeymatch i Scandinavium, inför 44 åskådare. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Matchen som ingen fick se – följ med bakom kulisserna

Det var drygt 11 000 biljetter sålda. Publiksiffran mellan Frölunda och Djurgården stannade dock på 44 åskådare när coronaviruset gjorde att det blev spel inför tomma läktare. En historisk händelse i SHL och i Sverige.
– Det här är en skum upplevelse, säger Rhett Rakhshani från sin läktarplats.
– Det är det mest udda jag har varit med om, säger Patrik Westberg, kommentator på C More.

Att det var en speciell kväll och upplevelse för de inblandade var tydligt redan från start.

Vanligtvis är det större chans att få skrapa en trisslott i t-rutan än att hitta en ledig parkeringsplats på Valhalla utanför Scandinavium.

Nu gick det i stället att välja och vraka.

Det där myllret av folk utanför arenan som förväntansfulla är på väg in genom grindarna fanns inte heller.

Det var folktomt utanför Scandinavium.

– Det kommer att bli konstigt ... men ingen annan är ju där heller, säger Erik Piri, 29, som är en av många supportrar som missade matchen och för hans del innebar det slutet på en svit där han sett alla hemmamatcher de senaste 17 åren.

Speakern: "Då får vi hälsa presskåren välkomna"

När grinden in till arenan passerats och vakten extra noga bockat av en på listan över personer som är godkända att släppas in den är det mesta som vanligt för en stund.

Spelarna i Djurgården står och trixar med en fotboll som motståndarlagen alltid gör precis utanför arenan. Inne i pressrummet är det mer folk än det brukar vara. Den vanliga dörren ut till arenan är stängd.

I stället är det en ny väg som leder ut till arenan och upp på läktaren.

– Det känns lite surrealistiskt det här ... det är konstigt! Det är ju någon man aldrig varit med om innan, säger Niklas Brink, speakern i Scandinavium som är inne på sin 30:e säsong.

När matchen väl börjar är det utan något intro.

Sebastian Stålberg får inte längre stå längst fram av spelarna och vara först ut genom indianhuvudet.

I stället fortsätter bara musiken från uppvärmningen fram tills att pucken släpps.

– Då får vi hälsa presskåren välkomna i dag. Tänk på att puckar kan hamna utanför isen, säger Niklas Brink i arenans högtalarsystem.

Patrik Westberg kommenterar matcherna för det sändande TV-bolaget, C More, han har aldrig upplevt något liknade tidigare i sin karriär: "Jag är nästan rädd att jag ska störa spelarna". Bild: MICHAEL ERICHSEN

En som är på plats är Patrik Westberg som kommenterar matchen för C More.

– Det känns spöklikt här inne! Det är inte på riktigt och det här är det mest udda jag har varit med om. Publiken betyder så vansinnigt mycket för känslan och helheten. Nu är man ju nästan rädd att ta i för att riskera att störa spelarna nere på isen, säger han och fortsätter:

– Det är som att någon har tagit godispåsen ifrån dig och även om det blir spel med tomma läktare i slutspelet så känns det som att alla blir blåsta ändå.

Blir det något slutspel tror du?

– Jag har ingen aning ... men det känns för jäkligt om vi inte får uppleva det här. Vi lever mitt i en märklig mardröm!

Det var mellan 10 500-11 000 sålda biljetter till matchen mot Djurgården men på plats i Scandinavium är endast 44 åskådare.

– Det är väldigt konstigt det här, det är en tomhet, en stor tomhet. Men alla har tagit emot det här beskedet med full förståelse. Alla som har köpt biljetter till den här matchen får pengarna tillbaka om man vill, säger Åsa Nathell, kommersiell chef i Frölunda.

I samma stund som uppvärmningen är över kommer besked från USA och Kanada. Där pausas NHL på obestämd framtid. Ett av många liknande besked, från många olika länder, under torsdagen.

Avsaknaden av publik syns på ett annat, mindre uppenbart sätt. I Scandinavium brukar värmen vara en faktor för spelarna. Det brukar sägas att det är den arenan i SHL som är den varmaste att spela i.

Den här gången är det snarare motsatsen.

Det är kallare än på väldigt länge.

– Det känns skumt det här, det är nog rätt ord, säger skadade backen Theodor Lennström som sitter på läktaren.

– Det är allvarligt det här och man ska respektera läget som det är.

Man hör ju vartenda ord nere på isen nu ju?

– Ja, det är väl en guldgruva för er?

Domarna och Djurgården kliver ut på isen utan något buande i arenan. När spelarna i Frölunda kliver ut är det bara med en tunn spridd applåd från läktaren.

Matchen startar i ett knäpptyst Scandinavium. .

När Samuel Fagemo får ett läge efter 35 sekunder vaknar dock de flesta i arenan till. Hans rop efter en passning från Nicklas Lasu hörs i hela hallen.

"Passa! Passa! Här!".

Passningen kommer och Samuel Fagemo stänker dit pucken och jublar för en sekund. Sedan blir det knäpptyst i arenan igen.

Under hela matchen är det en person som hörs mest. Överlägset mest.

Det är givetvis Roger Rönnberg.

"Go, go, go".

"Åk, åk, åk".

När Simon Hjalmarsson missar en ganska bra chans är det tydligt att han är besviken.

"Faaaaaaan", utbrister den assisterande lagkaptenen.

När Jacob Peterson drar på sig matchens första utvisning säger han inget till domarna. Det är ingen på läktaren som buar eller som tycker att domaren är kass.

Roger Rönnberg tycker utvisningen är felaktig. Han slår ut med armarna.

När Ryan Lasch lite senare rivs ner hörs det tydligt att amerikanen vill ha med sig en utvisning redan på vägen ner mot isen.

Lika tyst som det var när Samuel Fagemo gjorde 1–0 är det när Jacob Moverare gör 2–0 för sitt Frölunda.

På vägen ut från den första perioden hörs dock några rop på Samuel Fagemo som går ner för en intervju med C More. Det är avstängda Rhett Rakhshani som ropar efter sin lagkamrat.

– Jag har aldrig varit nära det här, det är väldigt udda och man märker saker som man inte märker vanligtvis. Du hör ju allt på isen och tränarna. Jag kan nästan höra mina egna tankar så tyst som det är här. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det ... det suger och det är ingen som är glad över det här, säger han.

Vad skulle du tycka om ett slutspel utan publik?

– Det hade inte varit samma sak. Jag är glad att jag inte behöver ta några beslut här ... hälsan kommer alltid först men jag stöttar ligan i de beslut som har tagits. Som spelare känns det skumt att kanske spela utan fans. Det är ingen bra sak. Det är ju det bästa med hela slutspelet.

Tror du att det blir spel i slutspelet?

– Jag tror att vi alla tar en dag i taget ... det är verkligheten för oss nu.

När ismaskinen spolar isen efter den första perioden är det till applåder från förarens kollegor från Got event. I den första pausen står Radiosportens kommentator, Christian Olsson, och tar en kaffe. Han beskriver kvällen på samma vis som nästan alla GP talar med.

– Det är skumt det här.

Den andra perioden inleds på samma sätt som den första. Det ropas från Frölundas bås. Roger Rönnbergs stämma ekar återigen i hallen.

"Gå, gå, gå".

Eller alternativet.

"Go, go, go".

Den andra perioden är en avslagen period där lagen turas om att få rejäla målchanser. Besvikelsen hos vissa av spelarna är stor efter att chanserna missats.

"Fan".

"Jävlar".

"Åh vad dåligt".

När Viktor Ekbom blir utvisad blir det lite liv för en stund.

"Va?", utbrister Ekbom.

"För vadå?", undrar Johan Sundström.

Duon får dock inga direkta svar av domarna.

När Max Friberg missar ett friläge blir han den första som tappar humöret ordentligt. Då dunkas klubban i båset på vägen av isen och orden som han säger, de får stanna på isen den här gången.

På plats i Scandinavium är fyra poliser.

– Det är här nog ett av de lugnaste passen i år, säger supporterpolisen Pa Foon.

Hur är det att vara här nu?

– Det är ju inget roligt utan publiken. Nu hör man allt ljud på isen men det ekar ganska tomt här.

Vad letar ni efter här då? Dåligt språkbruk på isen eller?

– Haha! Det får tränarna ta hand om, det är inte vår grej!

Supporterpoliserna ar på plats under matchen och hade sin lugnaste kväll på jobbet på väldigt, väldigt länge. Bild: MICHAEL ERICHSEN

I den tredje perioden kan Djurgården både reducera och kvittera men det märks inte särskilt mycket av på läktaren.

"Dagens publiksiffra ... 44 personer", ropar Niklas Brink ut från sitt speakerbås.

Det slutar med förlängning i Scandinavium.

En förlängning när Mats Rosseli Olsen avgör till publikens stora ... nej just det, det är knäpptyst även den gången.

Efter matchen är det mixad zon som gäller för spelarna. Med ett säkerhetsavstånd till journalister som vill ställa sina frågor.

– Det här var tomt, tommare än jag trodde att det skulle vara! Det var en konstig känsla, men hälsan går först. Jag tycker det var ett klokt beslut, säger Johan Sundström.

– Fram till värmningen och nersläpp har vi våra rutiner. Det är sig likt. Jag försökte fokusera på det. Men sen går det inte att blunda för att det är 44 på läktaren. Sedan när vi väl är inne i matchen så vill vi vinna till vilket pris som helst.

Var det som du föreställde dig?

– Jag har aldrig varit med om det innan. Då får du backa bandet till U9 i Grästorps ishall en lördag morgon klockan sju. Det var länge sedan det var så tomt.

För Joel Lundqvist var det en lika udda upplevelse.

– Det här var annorlunda ... man känner att det är något väsentligt som fattas. Vi är ju vana vid att ha över 10 000 i ryggen och det är klart att det märks, säger han.

Därefter försvinner spelarna ner i omklädningsrummen och har därefter ett par lediga dagar innan laget samlas igen för att förbereda sig på en åttondelsfinal.

Som SHL hoppas ska bli av.

Men som de flesta andra tror ska ställas in.

– Det är mycket spekulationer. Ligan har tagit det här steget ihop med förbundet och vi hoppas ju på att det blir så. Det är det vi får förbereda oss på i veckan det är det enda som existerar för oss. Det kan låta konstigt i en sådan här situation. Vi har stor respekt för att det finns andra problem i samhället men i vår bubbla ser vi bara till att vi ska ha en bra vecka nu. Det kan låta väldigt egoistiskt. Vi förstår att det är en allvarlig situation i Sverige och i samhället men vi måste in i vår bubbla, säger Christian Lechtaler, klubbdirektör i Frölunda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.