Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Markus Näslund. Bild: BILDBYRÅN

Markus Näslund om tränaren: "Ett skräckvälde"

Chicago Black Hawks stängde av sin tränare Marc Crawford under gårdagen med anledning av att han anklagas för att ha förnedrat sina spelare.
Nu berättar den tidigare NHL-stjärnan Markus Näslund, som tränats av Crawford, om sina upplevelser av coachen.
– Jag har förståelse för att en del upplevde det som ett skräckvälde. Jag kände samma sak under perioder, säger Näslund till SportExpressen.

Den senaste tiden har det radats upp anklagelser mot NHL-tränares beteende mot sina spelare. Calgary Flames Bill Peters lämnade organisationen efter att spelare vittnat om att han brukat fysiskt våld mot dem.

Därefter har Mike Babcock fått lämna Toronto Maple Leafs. Tränaren, med OS-guld och Stanley Cup-seger på meritlistan, har sedan målats upp som en riktig mardrömscoach. Den svenske före detta NHL-backen, Johan Franzén, minns tiden under Babcocks ledning som hemsk.

– Som tränare är han extremt noggrann och förberedd. Han är jättebra på att sätta ihop ett spelsystem och få alla att köpa in sig på det. Det är hans starka sida. Men sen är han en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att, säger Johan Franzén till SportExpressen.

Nu har även Chicago Black Hawks stängt av sin assisterande coach, Marc Crawford, efter att coachen anklagas för att ha begått rejäla övertramp. NHL-spelaren Sean Avery har bland annat beskyllt honom för att sparkat spelaren i spelarbåset.

Skulle viktöka – sedan banta

Därefter har även Brent Sopel gått ut och berättat att han upplevde sin spelartid under Crawfords ledning som "ett skräckvälde". Han fick bland annat till sig från sin tränare att han behövde gå upp drygt sju-åtta kilo i vikt. När han väl gjort det så bänkades han tills han gått ned samma kilon igen.

En annan som haft Crawford som tränare är den svenske före detta stjärnspelaren Markus Näslund. I en intervju med SportExpressen säger han att han har förståelse för Brent Sopel.

– Jag förstår att Brent känner så, Crawford var väldigt hård mot honom i vissa lägen. Jag har förståelse för att han upplevde det som ett skräckvälde, och jag har själv haft den känslan. Till exempel när jag spelade under Mike Keenan. Som också hade den typen av ledarstil, säger Markus Näslund till tidningen.

Han fortsätter sedan:

– Det är viktigt med en general manager som har koll på det där, att man inte släpper tränarna fria. Då kan det bli farligt. Jag är inte en person som tror på ”management by fear”, jag tror inte att det är sättet att få ut det mesta av en spelare, säger Markus Näslund till SportExpressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.