Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Målvaktscirkus i Frölunda – ny förlust efter uselt anfallsspel

Lasse Johansson och Frederik Dichow in – Matt Tomkins till KHL och Niklas Rubin, ja … vart då? Målvaktskarusellen snurrar i Frölunda HC just nu.
Men borde inte en målskytt vara prioritet?
Det blir tung förlust i Linköping – efter uselt anfallsspel.

Det var häromdan som den danske målvaktstalangen Frederik Dichow avslöjade för kanadensiska medier att han jagades av fyra SHL-klubbar. Allsvenska Kristianstad skulle bytas mot SHL för den Montreal-draftade keepern – och dansken berättade att just Frölunda HC hade konkurrens av Färjestad, Brynäs och Skellefteå.

– Du kan knappast hitta en bättre miljö för att utvecklas, sa målvakten om Frölunda.

Nu ska Dichow ha gjort sitt val, enligt hockeyskribenten Johan Svensson på Kvällsposten.

Det blir Frölunda HC nästa vinter.

LÄS MER: Tuff logo-kritik mot Frölunda – låter inte supportrarna vara med

Patrik Bexell är skribent för Montreal-sajten Habs Eyes on the Prize och har följt Dichow i allsvenska Kristianstad.

– Det är en stor, säker målvakt som är snabbare upp från isen än förväntat. Han har finslipat tekniken och rör sig i sidled för att komma upp snabbare, jämfört att traditionellt att resa sig upp med båda benen samtidigt. Stark, håller emot bra, en typisk tävlingskille, hatar att släppa in en puck på träning, säger Bexell.

Han tillägger:

– Det som imponerat mest från tidigare är att han tyglat humöret, han brinner till ibland – men inte alls like mycket som under juniortiden. Han jobbade med det förra året då han blev kvar i Danmark under covid. Dichow heter Nissen i mellan namn, därför kallas han för ”The Gnome” (trädgårdstomten) i Montreal – och han har två tomtar på hjälmen, då han gillar namnet.

Att Dichow byter till Frölunda betyder att Niklas Rubin också kommer att få flytta på sig, då det sedan tidigare har avslöjats att tidigare guldmålvakten Lasse Johansson kommer hem från KHL-äventyret.

Tomkins klar för Moskva-klubb

Frölundas kanadensare Matt Tomkins, som är högaktuell för OS-laget, går motsatt väg – och flyttar till KHL.

Enligt Johan Svensson på Kvällsposten ska kontraktet med en Moskvaklubb vara klart – och säkra källor berättar för GP att Tomkins har träffat Dynamo Moskva.

Mot Linköping i Saab Arena är det just Niklas Rubin som får chansen att spela – och det är den första matchen från start på nästan två månader.

Rubin fick ju komma in senast mot Skellefteå då Matt Tomkins släppt in fyra mål, men har mestadels fått stå tillbaka för kanadensaren.

Rubin storspelar också stundtals mot LHC – och har den ena fina räddningen efter den andra. Men Frölunda är också rejält trubbiga framåt, får inte till några vassa chanser.

LÄS MER: Roger Rönnberg om risken att sparkas som coach för Frölunda HC

Rönnberg förbannad på spelarna

Och Frölundas tränare Roger Rönnberg är rejält irriterad.

– Lite trubbiga? Det tar jag nästan som beröm! Jag tycker inte att vi ser kloka ut … jag är duktigt upprörd! Vi kanske har två-tre minuter i slutet av andra som jag är nöjd med. I övrigt når vi inte den standard och nivå som vi ska nå till, säger coachen.

Vad vill du se?

– Koncentration. Att se till att man är spelbar. Se till vart man gör av pucken. Ser till att börja vinna närkamper. Det är basen i ishockey. Klarar man inte av att slå en passning och vinna närkamper så förlorar man mot alla lag i den här sporten, säger Rönnberg.

Och när Georg Weigelt hittar in med en puck bakom Niklas Rubin … ja, då vinner också Linköping – även om Frölundas Elmer Söderblom gör en sen kvittering.

Men med 39 sekunder kvar avgör Ben Maxwell med 2–1!

Fullt rättvist, dessutom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.