Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Lundskog lämnar för Schweiz

Roger Rönnberg tappar sin högra hand till nästa säsong. Assisterande tränaren Johan Lundskog lämnar klubben med två år kvar på kontraktet.
– Nu ska jag testa vingarna i Schweiz, i en anrik förening och i en större roll, säger Lundskog.

Tre säsonger i Frölunda Indians fick räcka för assisterande tränaren Johan Lundskog. Trots ett kontrakt som sträckte sig till 2021 väljer 34-åringen att lämna Frölunda för Schweiziska ligan och HC Davos.

– Intresset från Davos har funnits länge. Intresseanmälan kom in tidigt, men jag hade inget större intresse av att ha en dialog innan slutspelet eftersom jag ville ha fokus på det, säger Lundskog när GP når honom.

– Men när säsongen tog slut tog dialogen vid och sen har det gått väldigt snabbt, konstaterar han.

Johan Lundskog lämnar Frölunda Indians med tre titlar (två CHL-titlar och ett SM-guld) på lika många säsonger.

– Jag kom hit för att vinna ett SM-guld, och det har jag lyckats med. Och så två CHL-titlar på det. Nu ska jag testa vingarna i Schweiz i en anrik förening och i en större roll, säger Lundskog.

"Det är inspirerande"

Klubben det rör sig om är alltså Davos, en historiskt framgångsrik klubb som dock hade en tuff säsong och tvingades kvala sig kvar.

– Det är inspirerande. De påbörjar ju en resa nu likt den Frölunda gjorde när Roger kom till Göteborg. De knyter till sig sin JVM-spelare precis som Frölunda gjorde då, och bygger en grund av unga talangfulla spelare, säger Lundskog.

Även i Davos blir Lundskog assisterande tränare – och det till ännu en före detta JVM-tränare: Chrsitan Wohlwend, som kommer direkt efter jobbet som Schweiz JVM-coach.

Du var inte ute efter en större roll?

– Christian är ju huvudtränare, så jag kommer ha i stort sett samma roll som i Frölunda, men en upphöjd roll och närmare head coach än förut.

Mer uppdelat huvudansvar?

– Ja, men samtidigt har även Frölunda varit en väldigt platt organisation där alla varit involverade.

"Var ett tufft beslut att ta"

LÄS MER: Efter Lundskogs besked – Frölunda ut på jakt

Gillar du den delade rollen eller vill du ha en ren huvudtränarroll framöver?

– Förr eller senare, absolut. Jag har ju gjort det på juniornivå i Nordamerika och skulle gärna testa det även på seniornivå.

Hur tog Roger Rönnberg ditt beslut att lämna?

– Jag har haft tre fantastiska år här och lärt mig otroligt mycket, inte minst av Roger. Både han och jag förlängde ju med Frölunda i ungefär samma veva med ambitionen att jobba tillsammans i de ytterligare två år till som jag har kvar på mitt kontrakt, säger Lundskog och fortsätter:

– Vi har haft en stark relation både som kollegor och vänner, så det var ett tufft beslut att ta. Det är klart att han tycker det är en bra möjlighet för mig samtidigt som det är tråkigt att jag lämnar.

I Davos kommer Lundskog bland annat basa över svenskarna Anders Lindbäck (målvakt) och Magnus Nygren (back).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.