Lundqvists karriär i bilder

Henrik Lundqvist har varit hjälten så här långt i Tre Kronors World Cup. Inför semifinalen mot Team Europa tar vi ett titt på 34-åringens karriär så här långt.

ANNONS

Henrik Lundqvist debuterade i Elitserien år 2000 som 18-åring, samma år tog han även brons i JVM med Sverige. Relativt snabbt etablerade han sig som förstaval och framgångarna lät inte vänta på sig.

2002 utsågs han till årets junior i svensk ishockey och 2003 kom första SM-guldet med Frölunda, klubbens första sedan 1965.

Resan över Atlanten fick dock vänta för Lundqvist på grund av lockout-säsongen 04-05 men vad gjorde det? Lundqvist tog storslam under säsongen med SM-guld och blev dessutom den första ta hem Honkes Trofé (årets målvakt), Guldhjälmen (mest värdefulla spelare) och Guldpucken (årets bäste spelare) under samma säsong.

ANNONS

Under tiden i Frölunda hann han dessutom med två silvermedaljer i VM, 2003 och 2004.

"Stefan var en fantastisk människa"

Därefter gick flytten till Rangers där han under debutsäsongen blev uttagen i årets lag för rookies. Men det toppades förstås av OS-guldet i Turin där Lundqvist var given etta.

Men allt har inte varit uppåt för Lundqvist. 2011 gick vännen och landslagskollegan Stefan Liv tragiskt bort i en flygplatsolycka. Lundqvist hyllade vännen med att ha hans namn och nummer ett på sin hjälm.

– Det kändes helt rätt. Stefan var en fantastisk människa och det känns bra att kunna göra det här, sa Lundqvist till Expressen då.

Under åren i Rangers byggde han sedan upp sitt rykte som en av NHL.s främsta burväktare. 2012 utsågs han till NHL bäste målvakt när han tilldelades preister Vezina Trophy.

Men än så länge saknas den finaste priset av alla för Lundqvist, en seger i Stanley Cup.

ANNONS