Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Lundqvist stor hjälte för Frölunda – tog laget till final i historiska matchen

Frölunda var återigen illa ute och hade kniven mot strupen i Champions Hockey League. Då klev Joel Lundqvist, 37, fram och blev stor hjälte för sitt Frölunda – i sin 1 000:e match för klubben.
– Det här var ju ett drömscenario, säger han efter segern.

Han har gjort elva säsonger som lagkapten för Frölunda. Han har vunnit tre titlar i Champions Hockey League och fyra SM-guld med klubben han drömde om att få representera när han växte upp som liten grabb.

Mot Luleå i den andra semifinalen var det dessutom dags för en historisk milstolpe för Joel Lundqvist.

LÄS MER: Så blev Joel Lundqvist kaptenernas kapten

Matchen var match nummer 1 000 i Frölunda-tröjan för lagkaptenen som skulle komma att spela en huvudroll även om det inte började särskilt bra.

För det var Juhani Tyrväinen som skickade in pucken först och då var uppförsbacken brant för Frölunda. Men Joel Lundqvist skulle spela fram Rhett Rakhshani till kvitteringen innan han själv styrde in ledningsmålet.

LÄS MER: Sundström kräver mer – av sig själv och laget

När Ryan Lasch klev fram och drog upp pucken i krysset var vändningen fullbordad och Frölunda klart för ännu en final i Champions Hockey League.

– Det blev bra det här ja! Det är svårt att klaga, säger han och fortsätter:

– Man är så inne i matchen men när man efteråt tänker på att man har fått uppleva en sådan här milstolpe och få vara med och göra mål och vända runt på matchen … det gör det lite extra gott. Hade det blivit en torsk så hade det ju inte blivit någon minnesvärd match direkt. Det blev lite skillnad.

LÄS MER: Så ska Frölunda lyckas behålla Lasch och Rakhshani

Hur är det att få kliva fram i en sådan här match? Att vara en spelare som bidrar offensivt?

– Det är ju det jag vill vara! Annars hade det inte varit någon idé att spela. Jag vill vara med och bidra och vara på den nivån jag vet att jag kan vara. Det känns bra i ganska många delar av spelet nu.

Vad sa lagkamraterna till dig efteråt?

– Oj, jag fick ett jättefint grattistal av hela gänget efter matchen. Det var väldigt fint och jag är både glad och tacksam över det.

I Frölunda den här säsongen är det en märkeskeps som går runt i laget efter matcherna. En keps som matchens spelare får av lagkamraterna. Den här kvällen var det inget snack.

Det var givetvis på Joel Lundqvists huvud som kepsen satt.

– Den fick jag! Det var skönt, säger han.

Men du, att få kliva fram i en sådan här jubileumsmatch för din del och bli lite hjälte, vem har skrivit det här manuset?

– Haha! Ja, just vikten av den här matchen och att det är en jubileumsmatch … att få spela en sådan här match och vinna den är ju ett drömscenario. Det är ju det här man vill! Att matcherna man spelar ska innehålla något av värde och att man inte bara har gjort 1 000 matcher. Utan att det har varit en hel del vinster och finalmatcher. Det gör skillnad, säger han.

Segern mot Luleå var Frölundas första efter fyra raka förluster inför mötet med Luleå. Segern innebär också att det blir ännu en final i Champions Hockey League. Väl där väntar tjeckiska Mountfield och finalen kommer att spelas i Tjeckien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.