Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Lundqvist om regeländringarna: "Kommer bli en utmaning"

Flera regeländringar kommer att göras inför den kommande SHL-säsongen, bland annat tekningarna. En disciplin där Frölundas lagkapten varit ledande. – Det kommer bli en utmaning, säger Joel Lundqvist.

En het debatt inom ishockeyn är hur mycket som man ska få störa målvakten. Ena sidan säger att om man ska ha fler mål måste man få gå hårt på målet, samtidigt som andra sidan tycker man ska freda målvakterna.

Inför den kommande säsongen har dock SHL kommit fram till att man ska höja nivån för att en målvakt ska anses störd av en motståndare i samband med målskott höjs. Något som välkomnas av en Frölundaspelare som gärna är framför mål och stör.

– Vi vill ju ha mer mål. Det har ju varit några tveksamma situationer som de dömt bort och det är ju mindre bra.

– Självklart säkerheten först för målvakterna. Men är det så att någon kanske står framför mål och att det är en liten touch så är det nog bättre om de friar.

Kring samma regel har beslut tagits att det kommer vara domaren på isen som tar det avgörande beslutet – och inte situationsrummet som tidigare.

– Om beslutet kommer från domaren eller ett situationsrum spelar mindre roll för oss. Men det blir ju mer tryck på domarna såklart.

Tekningarna ändras: "Kommer bli en utmaning"

Förra säsongen var en av Frölundas styrkor Lundqvists säkerhet i tekningscirkeln. Men även där kommer reglerna ändras åt NHL:s håll. Centrarna kommer numera få sparka undan pucken, samtidigt som en spelarna kan fortsätta med tekningen trots varning.

"Vi vill se om detta kan medföra bättre flyt i samband med nedsläppen", skrev SHL i ett pressmeddelande.

– Det är klart att för mig som har tekat bra under några år och vant mig med en viss teknik kommer märka av skillnaden. Det märkte jag under VM, när man tränade med NHL-spelare. De var ju väldigt duktiga på den tekniken.

– Vi får se hur det blir! Det kommer bli en utmaning, jag kommer nog få justera lite hur jag tekar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.