Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lundqvist om hyllningen från Henke: "Väldigt speciellt"

Han är van att vinna inom ishockeyn, men nu har Joel Lundqvist även hyllats utanför arenornas väggar.
Frölundakaptenen är Årets göteborgare och fick ta emot utmärkelsen med bland annat en videohälsning från sin tvillingbror Henrik Lundqvist.
– Det var speciellt. Jag vet att han är väldigt glad för min skull, säger Joel Lundqvist.

Joel Lundqvist har gjort flest matcher för Frölunda genom tiderna. Han har vunnit VM-guld, CHL-guld och SM-guld. Kaptenen är onekligen en av de viktigaste personerna som klubben har och har haft i sin organisation.

Nu har 37-åringen även lyfts fram för sin betydelse för Göteborg.

Joel Lundqvist är Årets göteborgare och under fredagen fick Frölundakaptenen ta emot sin utmärkelse inför storpublik i Nordstan.

Joel Lundqvist. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund
Joel Lundqvist. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund

– Man jagar guldmedaljer och titlar för sitt lag. Jag är en del av ett lag och en organisation och här blir det mer att jag får en individuell utmärkelse och det är jag inte van vid. Att få representera Göteborg och staden på ett sådant här fint sätt. Det är väldigt mycket känslor, säger Joel Lundqvist.

Nu får du en utmärkelse, visserligen för vad du gjort inom hockeyn, men som ändå inte har någonting med sporten att göra. Hur värderar du det?

– Det här är något helt annat. Det är uppskattning från Göteborg och från folket och det är väldigt hedrande

Betyder priser och utmärkelser lika mycket för dig nu som de gjorde i början av din karriär eller har det förändrats?

– Man är så uppe i allting och har hela tiden fokus på nästa match och nästa träning så jag tror det är mer när man zoomar ut efter en karriär eller en säsong som man får ta in och njuta av det man fått vara med om. Det är korta stunder för man är hela tiden på väg mot nästa mål, men jag ska försöka njuta lite extra över julhelgen och ta till mig av vad jag fått uppleva här i dag och vilket fint pris jag fått, säger Lundqvist.

Frölundaikon på plats

Under utdelningen av utmärkelsen i Nordstan, där Lundqvist placerades på en kungatron på scenen, bjöds han också på lite överraskningar. Bland annat så dök hans tidigare lagkamrat upp, Frölundaikonen Magnus Kahnberg, som berättade om sitt första minne av Joel Lundqvist.

– Det är att de var två (Joel och tvillingbrodern Henrik). Jag kommer ihåg att de gick i korridoren med mittbena och stora Fila-skor, säger Kahnberg som tidigt såg att Joel Lundqvist skulle gå långt.

– Första matchen vi spelade skulle jag nästan säga. Han gjorde verkligen allt för att lyckas och för att laget skulle lyckas, säger Kahnberg.

Det var folktätt nedanför scenen när Joel Lundqvist hyllades. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund
Det var folktätt nedanför scenen när Joel Lundqvist hyllades. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund

Fick hälsning från "Henke"

Men det var inte bara Kahnberg som dök upp och hyllade Joel Lundqvist. Via en video inspelad från New York fick Joel Lundqvist också en personlig hälsning av tvillingbrodern Henrik Lundqvist.

"Du har haft ett fantastiskt år med stora framgångar och jag är otroligt glad för din skull", säger Henrik Lundqvist bland annat i videohälsningen.

– Det var speciellt. Vi har faktiskt inte haft kontakt här på någon vecka eftersom vi spelat matcher och rest på olika håll så det värmde väldigt mycket. Jag vet att han är väldigt glad för min skull, säger Lundqvist.

Sedan det blev klart att Joel Lundqvist är Årets göteborgare 2019 har en del gratulationer trillat in till Frölundakaptenen. Bland annat från en tidigare vinnare av utmärkelsen. Lasse Kronér sms:ade Joel Lundqvist och skrev både att utmärkelsen var välförtjänt, men gav också lite inblick i vad titeln innebär.

– Han skrev (skämtsamt) att nu när jag fått det här så får jag börja köra i bussfil och gå först i kön på Systemet, säger Joel Lundqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.