Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lycklig i dag – Lucas Raymond har valts som nummer fyra i NHL-draften av Detroit Red Wings. Bild: CARL SANDIN

Lucas Raymond vald av Detroit Red Wings i NHL-draften

Lucas Raymond, 18, tillhör numera Detroit Red Wings i NHL. Frölundas talang valdes så högt som nummer fyra i draften.
– Han är en blivande NHL-stjärna om han jobbar på, säger Detroits scout Håkan Andersson till GP.
– Jag kan inte riktigt fatta det, säger en chockad Lucas till GP.

Det är nervöst på Vasagatan i Göteborg. Framför Lucas Raymond ligger kepsarna med NHL-lagen uppradade. De har skickats med specialleverans från USA till den virtuella draften från NHL Network Studios i Secaucus, New Jersey.

En dator med webbkamera är uppkopplad, familjen sitter intill. Mamma Cecilia, pappa Jean, brorsan Hugo, mammas nya make Karl och rutinerade agenten Peter Werner.

Det är dags.

Äntligen ska en NHL-klubb välja den Frölunda-fostrade talangen. Äntligen ska allt slit i gym, på is och längs löprundor ge resultat. Det är ett steg närmare drömmen, drömmen om spel i världens bästa liga, ett kvitto på att du är sedd.

En som garanterat spelar i NHL nästa säsong är Alexis Lafrenière – som väljs allra först av New York Rangers. Kanadensaren som lirat med Océanic de Rimouski i juniorligan QMJHL har ju toppat rankinglistorna från start till mål.

En stund senare, när Quinton Byfield valts av Los Angeles Kings som tvåa och Tim Stützle hamnat i Ottawa Senators som trea, är det Lucas Raymonds tur.

Första bilden med Detroit-keps – tagen sekunder efter Red Wings val av Lucas Raymond. Bild: Cecilia Wosse Raymond
Första bilden med Detroit-keps – tagen sekunder efter Red Wings val av Lucas Raymond. Bild: Cecilia Wosse Raymond

När Detroit Red Wings har valt så jublas det i Göteborg – och så kastas 18-åringen ut live i draftsändningen.

Han tar på sig en Red Wings-keps – och tjoar med familjen.

– Jag kan inte riktigt fatta att jag blivit draftad! Det är nåt som jag jobbat så hårt för – ända sedan jag var liten. Att få uppleva det tillsammans med familjen är enormt häftigt, säger Lucas.

Han fortsätter:

– Det är känslosamt också. De har varit med på den här resan lika mycket som jag har varit. Jag hade inte varit här om det vore för dem heller. De är extremt glada för min skull!

Rätt skönt att det är avklarat – och att du hamnade så högt?

– Mitt fokus har varit Frölunda – ända fram till draften. Men det har ändå legat i bakhuvudet på nåt sätt. Jag har ju gått och väntat hela sommaren, så att det nu är avklarat är skönt på nåt sätt. Och enormt spännande, säger Lucas.

Han pratade med alla lag inför draften, men hade ett favoritlag. Detroit Red Wings.

– Mm. Detroit var den klubb som jag ville gå till, den klubb som jag hade högt upp – om jag fick bestämma själv. De är i en nybyggnadsfas, så det det ska bli enormt kul att få vara med om den resan nu, säger Lucas – som fick se sin telefon glöda i natten.

Missade samtal i massor, sms efter sms.

– Det var nummer som jag inte ens kände igen, skrattar han.

Redan som treåring började Lucas Raymond i hockeyskolan med Frölunda – och den stora idolen var Fredrik Pettersson. Bild: Privat
Redan som treåring började Lucas Raymond i hockeyskolan med Frölunda – och den stora idolen var Fredrik Pettersson. Bild: Privat

Lucas Raymond startade i Frölundas hockeyskola redan som treåring. Och där har han blivit kvar – från pojklag via hockeygymnasium och juniorlag till A-laget.

Och när han valdes i natt av Red Wings så blev han talang nummer 83 från Frölunda HC som tingats av en hockeyklubb i världens bästa liga.

Så här sa Lucas om framtiden som 16-åring:

– Jag har drömmar, såklart. Min dröm är att spela i NHL. När det sker, eller inte, det vet jag inte. Jag ska bara utvecklas – och bli den bästa versionen av mig själv på nåt sätt. Jag kan inte göra mycket mer än det. Mitt mål är att komma upp i A-laget, så fort som möjligt – och kunna hantera det. Sedan får jag ser när det blir ...

Här är Lucas Raymond som tolvåring i GP-pucken i januari 2015. Bild: PER FRISKE
Här är Lucas Raymond som tolvåring i GP-pucken i januari 2015. Bild: PER FRISKE

Nu tillhör han Detroit Red Wings – och lär åka över redan till sommaren 2021.

– Jag vill över och spela, så är det. Jag vill över och vara med på den resan, säger Lucas.

I laget finns även förre frölundaiten Gustav Lindström, som har kontrakt över nästa säsong. Även Christoffer Ehn tillhörde förra säsongen Red Wings, men har inte ännu skrivit på något nytt kontrakt.

Dessutom är Elmer Söderblom, Gustav Berglund och Viktor Brattström, alla fostrade i Frölunda, tingade av Detroit.

Den som pratat allra mest med Raymond är förstås svenske scouten Håkan Andersson, som utgår från Göteborg.

– Det var ett ganska lätt val. Han är en blivande NHL-stjärna om han jobbar på, säger Detroit Red Wings scout Håkan Andersson.

Och innan resan till Nordamerika ska förstås säsongen med Frölunda HC spelas klart för Raymond.

Och tro inte att talangen missade onsdagsmorgonens träning i Frölundaborg. Han ska ju lira match mot Brynäs i Scandinavium under torsdagskvällen.

– Det var inga problem att gå hit i morse, om jag säger så. Jag fick ändå sova fyra timmar! Men nu börjar jag bli lite mosig, erkänner Lucas Raymond.

Efter tre mål i VM-finalen mot Ryssland – det sista i sudden – kunde Lucas Raymond och Småkronorna lyfta VM-bucklan i Örnsköldsvik 2018. Bild: JOHAN LÖF
Efter tre mål i VM-finalen mot Ryssland – det sista i sudden – kunde Lucas Raymond och Småkronorna lyfta VM-bucklan i Örnsköldsvik 2018. Bild: JOHAN LÖF

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.