Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Forsberg och Nicklas Lidström var inte bästa vänner under spelarkarriären.  Bild: Bildbyrån
Peter Forsberg och Nicklas Lidström var inte bästa vänner under spelarkarriären. Bild: Bildbyrån

Lidström avslöjar rivaliteten med Foppa: "Gillade verkligen inte varandra"

De är två av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna och vann både OS- och VM-guld tillsammans. Men länge pratade Nicklas Lidström och Peter Forsberg inte med varandra.
– Vi gillade verkligen inte varandra, säger ”Lidas” i Hockeypuls podcast.

På var sitt håll var de hyllade världsstjärnor – den ene mångårig lagkapten i Detroit och hyllad som "Tidernas europé i NHL", den andre poängmaskin och 2003 utsedd till NHL:s mest värdefulle spelare. Men Nicklas Lidström och Peter Forsberg drog sannerligen inte jämnt under karriären.

Rivaliteten mellan dem och deras klubbar under perioden 1996 till 2002 präglade även svenskarnas syn på varandra.

– Man pratade aldrig med varandra innan eller efter matcherna. Andra spelare kunde man träffa i korridoren efter matcherna, men det hände aldrig när vi spelade mot Colorado, säger Nicklas Lidström till Hockeypuls.

LÄS MER: Liraren Foppa har blivit affärsmannen Peter

"Pratade inte alls om det"

Den frostiga relationen mellan Detroit och Colorado, där Lidström respektive Forsberg var nyckelspelare, började med en tackling av Claude Lemiux på Kris Draper. Detroit-spelaren bröt okben, käke och näsa och tappade flera tänder som följd av tacklingen – och säsongen efter utbröt ett stort slagsmål när lagen möttes.

– Det var därför en obefintlig kontakt under den tiden, förutom när man träffades med landslaget. Då tog det någon dag, sedan hade man mjuknat upp, men så fort man lämnade landslaget för klubblaget var man tillbaka i det där, för det var en otrolig rivalitet. Vi gillade verkligen inte varandra, säger ”Lidas” om rivaliteten.

De undvek att prata om ämnet när de samlades med Tre Kronor – och men nådde trots det stora framgångar tillsammans i Sveriges tröja.

– Oftast pratade man inte alls om det. Det kanske kom upp om någon i landslaget frågade om det, men annars pratade vi inte om det. Vi visste båda två att när tiden i landslaget var över skulle vi åka tillbaka till det där, säger ”Lidas”.

LÄS MER: Jaromir Jagr vägrar sluta spela hockey

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.