Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lias Andersson klar – tar pappas tröja

Nummer 24 får vänta på pension i Frölunda. För nu är Lias Andersson klar för klubben. Och han tar med sig guldpolaren Adam Almqvist från HV71.

Det är många som anser att tröja nummer 24 ska pensioneras i Scandinaviums tak. Niklas Andersson är en av Frölundas allra största ikoner – och visst kommer den att hamna där till sist.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men inte än.

För kommande säsong kommer den att åka omkring på isen – sittande på hans son Lias.

– Jag tror inte att det finns många som har ett större Frölundahjärta än jag, säger Andersson till GP.

HV71:s 18-årige guldhjälte och megatalang väljer att slipa det sista inför NHL-äventyret på hemmaplan i Göteborg – i den arena som han växte upp i.

– Jag behöver ingen rundvandring här inne, haha! Det är förbannat kul att vara tillbaka, säger Lias.

Vid midsommar ska Lias Andersson draftas och ingen klubb har under de senaste åren förberett spelare för världens bästa liga bättre än Frölunda. Två år är kontraktet.

– Det är klart att jag alltid har velat spela i Frölunda. Det är härifrån jag kommer. Det är här jag har min familj och alla mina vänner. Det är mitt favoritlag – och historien kan alla vid det har laget ...

Hur kommer det att kännas att åka ut genom indianen i höst?

– Åh, det känns så stort! Det är något som jag drömt om sedan liten. Det finns inte många som har så stort Frölundahjärta som jag har! Det ska bli jävligt häftigt.

Var Frölundahjärtat en av de största anledningarna att du valde just Frölunda innan det blir NHL?

– Ja, absolut. Mitt mål är att sticka över till NHL inom ett par år – och när jag sticker över dit hoppas jag att jag aldrig kommer tillbaka igen. Jag vill göra en resa likt de andra, Henke och killarna – och bli kvar där borta. Att då få spela ett par år i Frölunda innan dess är såklart jättegrymt.  Jag kanske aldrig mer får chansen att spela i Frölunda, så det kändes rätt att ta den.

Lias utvecklar.

– Jag kom hit för att utvecklas. Jag måste spela bra för att få förtroende. Det är en oerhörd konkurrens i alla lag. Jag kommer förhoppningsvis få spela i special teams. Det är det som jag hoppas på, säger Lias.

Andersson är dock inte ensam att flytta från Jönköping.

Han tar med sig backen Adam Almqvist, 26 år. Det är en spelskicklig back, som ska försöka fylla tomrummet efter Henrik Tömmernes. Frölunda har tidigare haft bra utveckling på backar, minns bara Oscar Fantenberg som gjorde en likadan resa från just HV71.

Han är numera klar för Los Angeles Kings i NHL ...

– Jag flyttar hit för att få en nytändning. Det har funkat för andra spelare, säger Almqvist, som även han kritat på för två säsonger.

Han kommer att spela i tröja nummer 5.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.