Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Lias Andersson dubbel målskytt i JVM-premiären

Två mål för kapten Lias Andersson – och enkel premiärseger för Juniorkronorna i JVM. – En skön start på turneringen, säger Frölundaliraren.

Det tog visserligen nästan halva perioden innan SHL:s poängkung Elias Pettersson från Växjö Lakers presenterade sig för publiken i Harbor Center i amerikanska Buffalo. Powerplay för Juniorkronorna mot Vitryssland – och Frölundas back Rasmus Dahlin spelar fram Ånge IK-talangen.

LÄS OCKSÅ: Rylander: Tacka SVT för massiva JVM-intresset

Sikte mot krysset – och Sveriges första mål för JVM-turneringen.

Det såg enkelt ut – men i nästa numerära överläge slarvade dock Sverige och Vitrysslands KHL-spelare Yegor Sharangovich kunde kontra in kvitteringen.

– Det är sånt som händer. Vi måste våga spela pucken för att skapa lägen. Det är lite oturligt från vår sida, men det är som det är. Det är bara att fortsätta, säger Elias Pettersson i SVT.

Den Vancouver Canucks-draftade liraren har förresten ett högre poängsnitt per match i SHL än vad Peter Forsberg hade på sin tid – 1,3 poäng per match jämfört med 1‚2.

– Det här var en typisk premiärmatch. Vi började lite knackigt, lite nerver – men vi växer in i det och vinner välförtjänt, säger Lias Andersson efter matchen.

Stor förbättringspotential

För i den andra perioden ökade Sverige takten – och Erik Brännström, Glenn Gustafsson och Jesper Boqvist noterades för varsitt mål. Även nämnde kapten Andersson var nära när han prickade stolpen med ett dragskott.

I den sista perioden kunde dock Lias spräcka målnollan i powerplay. Ett ruskigt snyggt mål, där både Alexander Nylander och Elias Pettersson fick passningspoäng.

Och en stund senare ordnade Rasmus Dahlin en ny passningspoäng, när Lias Andersson kunde panga in sitt andra mål för dagen.

– Det var lite upp och ner, det är mycket som kan bli bättre. Men ändå en skön vinst, säger Lias Andersson.

"Blir bättre och bättre för varje dag"

Och formen, den är stigande.

– Jag tycker att jag blir bättre och bättre för varje dag. Det har varit en flängig sommar, men jag har tränat på bra sista tiden och kommit in i det på riktigt. Det går uppåt, tycker jag!

Till slut landade resultatet på 6–1 till Sverige – och därmed är rekordsviten i grundspelet uppe i 41 matcher. Nästa match blir antagligen betydligt tuffare för Juniorkronorna. På torsdag väntar Tjeckien – som skrällde i premiären med 5–4-seger mot Ryssland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.