Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robin Lehner.  Bild: John Locher
Robin Lehner. Bild: John Locher

Lehner om omstarten: ”Inte bara spelarnas hälsa”

Det börjar närmar sig en omstart i NHL – för att kora en vinnare i Stanley Cup-slutspelet. En efterlängtad sådan för Göteborgssonen, tillika NHL-målvakten, Robin Lehner men som även känner en oro inför omstarten.
– Det handlar inte bara om spelarnas mentala hälsa, utan om familjernas mentala hälsa också, säger Lehner till TheAthletic.

Många har ifrågasatt att NHL kommer att återupptas, på grund av det rådande coronaläget som är i världen. Men Vegas Golden Knights-målvakten Robin Lehner tror att det snarare bara kommer att bli viktigt att idrotten får lov att komma tillbaka.

– Jag tycker att debatten är så präglad av corona att många andra frågor läggs åt sidan. Jag tror att det är viktigt för många människors mentala hälsa att få någonting att följa, att kunna planera något för nästa dag och för familjer att få se någon typ av idrott, säger Lehner till TheAthletic.

– Om du inte har något att se fram emot blir det tufft för din mentala hälsa, och det leder till depression, ångest och allt det där, säger Lehner.

Lider av psykisk ohälsa

För drygt två år sedan gick Lehner själv ut i en intervju och talade öppenhjärtigt om livet vid sidan av ishockeyrinken. Ett liv som kantades av psykisk ohälsa och problem med missbruk och under den perioden skrev han också in sig själv på en rehabklinik.

– Andra problem kommer upp till ytan när man slutar dricka. Jag har fått jobba med ångest istället, som jag inte hade förut. Så det är tufft såklart, men det har samtidigt blivit mycket bättre, berättade Lehner själv tidigare i år till podcasten InGoal Magazine, som Sportbladet tidigare skrivit om.

”Jag har haft många diskussioner med dem om det”

Trots att han ser fram emot att återuppta säsongen, finns det frågor och en oro som han själv har lyft upp med spelarfacket (NHLPA).

– Jag var ganska emot ligan och spelarfacket (NHLPA) när det kom det till att vi inte får ta med oss våra familjer från början. Jag har haft många diskussioner med dem om det. Jag tycker att det är det viktigaste. Det handlar inte bara om spelarnas mentala hälsa, utan också om familjernas. Många spelare har fru och små barn, och vi kommer att lämna dem hemma i karantän. Det kommer att vara lika tufft för dem, säger han.

NHL-säsongen kommer att återupptas från och med den 1 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.