Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Robin Lehner. Bild: Jack Dempsey
Robin Lehner. Bild: Jack Dempsey

Lehner: "Jag hade varit död, hundra procent"

The Athletic har utsett Robin Lehner till "Årets person" efter att han berättat om sin kamp mot missbruk och mentala ohälsa.
I en intervju berättar både målvakten själv och frun Donya Lehner den tuffa tiden.
– När han var på roadtrip visste jag aldrig om han skulle komma hem igen, säger Donya Lehner.

Robin Lehner lämnade Sverige och Frölunda redan som 18-åring för att försöka ta sig till NHL på andra sidan Atlanten istället.

Vilket lyckades.

Den idag 28-årige målvakten tog först plats i Ottawa Senators och sedan även i Buffalo Sabres. Men bakom livet med masken och plockhandsken på drogs Lehner med alkoholproblem, drogproblem och mental ohälsa.

Efter en panikattack i samband med en match, som slutade med att han åkte hem och drack valde han till slut att söka hjälp för sitt missbruk och sitt mående.

Göteborgssonen valde sedan att gå ut och berätta öppet om problemen han dragits med. Något som gav honom utmärkelsen Bill Masterton Memorial Trophy (pris i NHL för en person som visat sportslighet och engagemang inom ishockeyn).

Grät i badrummet

Nu har Robin Lehner också utsetts till "Årets person" av The Athletic. I samband med det bjöd Lehner hem det amerikanske mediet för en intervju med både honom själv och frun Donya Lehner. Där berättar båda om den tuffa tiden.

– När han drack mycket och gjorde alla de grejer så spenderade jag mycket tid gråtandes i badrummet och gick sedan och lade mig ensam. När han var på roadtrip visste jag aldrig om han skulle komma hem igen. Första natten jag sov ordentligt på fyra-fem år var när han åkte in på rehab, säger Donya Lehner till The Athletic.

Robin Lehner berättar att missbruket började redan när han tog steget in i NHL och han är övertygad om vad som hade hänt om han inte sökt hjälp.

– Jag hade varit död, hundra procent. Jag övervägde självmord länge och jag kom närmare och närmare. Folk förstår inte att när man är i djup depression så bryr man sig inte om någonting. Det gör ont att säga, men jag brydde mig inte om mina barn. Jag brydde mig bara om de dåliga sakerna i mitt huvud, säger Lehner.

Tackar sin fru

Tillvaron har trots allt förändrats rejält för Robin Lehner sedan han sökte hjälp. Han beskriver fortfarande att han har dåliga dagar, men att de är betydligt färre och livet runt sina två barn är helt annorlunda.

– Jag har fått möjligheten att få vara en bra pappa nu. Jag var inte en bra pappa och det gör ont att säga, men nu får jag se dem växa upp och jag har henne (frun Donya) att tacka för det, säger Robin Lehner till The Athletic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.