Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/29

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lasch hjälte i dramatisk premiär

På förhand en lättknäckt nöt för Frölunda. Men det behövdes en Ryan Lasch i bästa slag för att Mora skulle besegras i SHL-premiären. – Jag hade rysningar, säger han.

Han värvades tillbaka till Göteborg för att vara spetsen som avgör matcher. Det var precis det Ryan Lasch var mot Mora. Med två mål sänkte han den uppstudsige nykomlingen – och gav extrapoängen till Frölunda. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag såg läget så jag tänkte att jag kan göra mål därifrån, det är mitt spel, säger matchvinnaren. 

På förhand andades matchen Frölunda-seger med några måls marginal. Mora är nykomlingen utan stora profiler, Frölunda tränarnas guldfavorit. Men precis som de två föregående säsongerna har Roger Rönnbergs spelare svårt att hitta rätt i premiären.

Mora fick fart

Efter att ha dominerat första perioden svängde matchbilden samma millisekund som Johan Gustafsson släppte ett lågt skott av Emil Bejmo förbi sig. Mora växte en decimeter, såg ut att få dubbelt så långa klubbor och dubbelt så uthålliga lungor. Från att ha varit återhållsamt defensiva första perioden ägde faktiskt gästerna tillställningen mellan minut 27 och 40.

De täckte, åkte och passade precis enligt den grundligaste av matchplaner. De gjorde det väl. Så väl att Frölunda egentligen inte förmådde skapa mycket mer än två fullständiga målchanser i perioden. Pathrik Westerholm och Joel Lundqvist hade dem – ingen förvaltades.

Utdelning i tredje

Det gjorde däremot deras lagkamrater Sean Bergenheim och Ryan Lasch i tredje perioden. Bjässen, både fysiskt och psykologiskt, Bergenheim tryckte sig fram från höger och satte kvitteringen högt bakom Engstrand, fem minuter in i perioden. Sju minuter senare var det Ryan Lasch som visade sniperinstinkt. På egen hand vandrade han runt vid blålinjen innan han, som på givet kommando, pricksköt in Frölundas 2–1-mål. Jublet, både från Lasch själv och publiken, ekade länge i Scandinavium.

– Det är fint att göra mål men generellt är jag inte glad att vi bara får två poäng med oss. Vi spelade bra första tio minuterna men efter det var vi inte där. Det är en besvikelse, säger han. 

De ekaden hela vägen fram till att det var elva sekunder kvar av perioden – för då petade nämligen Jacob Lagacé hål på Frölundas premiärbubbla. Johan Gustafsson var omringad av spelare, både egna och motståndare, i sin målgård. Men det var Lagacé som fick klubben på pucken. Kvitteringen var ett faktum.

Men Mora fick inte fira länge. 57 sekunder in i förlängningen visade Ryan Lasch för andra gången denna afton varför Frölunda så gärna ville ha tillbaka honom. Från minimal vinkel hittade han en lucka  – och sköt extrapoängen till Frölunda. 

– De var inte bra, det var vi som var dåliga, sade en besviken matchvinnare. 
– Vi har mycket jobb framför oss om vi ska gå hela vägen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.