Landeskog bröt hemmasvit

|

För Detroit var förlusten den första på hemmaplan under ordinarie matchtid på nära fyra månader.

Hemmaforwarden Henrik Zetterberg var visserligen den svensk som gjorde flest poäng med sina tre målgivande passningar, men det hjälpte inte efter Colorados drömöppning. Gabriel Landeskog sköt 1–0 en och en halv minut in i första perioden. En minut senare ökade David Jones på till 2–0.

I andra perioden skrinnade Landeskog in framför Detroits mål och slog till direkt när han fick pucken av Steve Downie. 3–0-målet var Landeskogs femte fullträff på de fem senaste matcherna och 18:e sammanlagt, ett facit som gör att 19-åringen nämns i förhandssnacket om vem som ska tilldelas utmärkelsen årets rookie.

Landeskog var också på isen när kedjekamraten Steve Downie gjorde matchavgörande 4–1 halvvägs in i tredje perioden.

Detroit hade inte förlorat på hemmaplan under ordinarie matchtid sedan den 3 november.

En annan svensk i ropet är Ottawas Erik Karlsson som går mot en överlägsen seger i backarnas poängliga. I 3–5-förlusten mot Boston gjorde 21-åringen ett mål och passade dessutom fram till Daniel Alfredssons båda mål.

Marcus Johansson gjorde ett mål och en assist och utsågs till matchens spelare i Washingtons 4–2-seger mot Toronto.