Landers oväntade hattrick: "Otroligt roligt"

Karriärens första landslagshattrick kom i en VM-match. Anton Lander visade vägen när Tre Kronor till slut körde över Italien med 8–0 och tog första segern.

ANNONS
|

KHL-centern tillhör inte direkt de spelare i VM-laget som förväntas ösa in mål.

Mot Italien slog han till tre gånger om – 1–0, 5–0 och 7–0 kom från Anton Landers klubba.

– Väldigt kul och väldigt fina passningar av mina kedjekamrater. ”Bratten” (Jesper Bratt) på första utmanar sin back och jag får trycka in den i öppet mål, andra serverar Loui (Eriksson) med en väldigt bra passning och på trean drar Elias (Lindholm) med sin gubbe och ibland är flytet där och pucken studsar in. Det var en sån kväll, sade Lander som nyligen bytte KHL-klubb och skrev på i två år för Lokomotiv Jaroslavl.

ANNONS

Lander gjorde 215 NHL-matcher under sex säsonger i Edmonton, men etablerade sig aldrig och lämnade Nordamerika. I ett NHL-späckat Tre Kronor är det många som tycker att han borde platsa på andra sidan Atlanten.

– Det sade jag redan under OS i fjol. Det är jättekul att han får utdelning. Det är en gedigen och användbar spelare, han spelar många defensiva tekningar och boxplay och där fick han också utdelning, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Islossning i tredje

Sverige var förkrossande överlägset spelmässigt mot Italien, men det var först i tredje perioden som det lossnade målmässigt. Då hittade svenskarna rätt sex gånger.

– Vi blev lite rakare och enklare i tredje och tog de där avsluten vi inte gjorde i början. Då försökte vi hitta de lite finare avsluten, sade Lander.

Hans tredjekedja med Loui Eriksson (tre assist) och Jesper Bratt (en assist) gjorde sju poäng. Bratt fick dock kliva av i tredje perioden med en lättare skada.

Även förstakedjan stod för tre mål – Patric Hörnqvist gjorde två, William Nylander stod för ett mål och en assist och Elias Pettersson för en assist.

Första nollan

Redan på måndagen spelar Tre Kronor igen mot Norge.

– Man får suga på det här i kväll, sedan gäller att ladda om. Norge är ett bra lag som spelar fysiskt och de har spets där framme, sade Lander.

ANNONS

Henrik Lundqvist vaktade kassen och höll nollan med 13 räddade skott. Det var, efter en till stora delar motig NHL-säsong, hans första nolla för säsongen.

– Det får jag vara nöjd med. Det gäller att hålla fokus i en sån här match. Man vet att ett par gånger per period kommer det att trassla till sig då de får ett par jättelägen. Det gäller bara att vänta på dem, sade Lundqvist som också vaktade kassen i premiärförlusten mot Tjeckien, 2–5.

– Det var skönt att få vinna och få den där goda känslan, sade han.

Fakta: Sveriges VM-program

Gruppspelet i VM, grupp A (i Kosice): Kanada, USA, Finland, Tyskland, Slovakien, Danmark, Frankrike, Storbritannien. Grupp B (Bratislava): Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike, Italien.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Tjeckien 2–5.

Italien 8–0.

13 maj: Norge (20.15).

16 maj: Österrike (16.15).

18 maj: Schweiz (20.15).

20 maj: Lettland (16.15).

21 maj: Ryssland (20.15).

Slutspel:

23 maj: Kvartsfinaler.

25 maj: Semifinaler.

26 maj: Final och bronsmatch.

ANNONS