Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälv vann allt

Kungälv vann nästan alla möjliga priser i GP-pucken. Framgångsreceptet är att alla spelar lika.

När matchen mellan Kungälvs och Hanhals U12-lag precis spelats klart stormas Scandinaviums is av lyckliga ledare, spelare och publik. På läktaren står både kompisar och släktingar upp och applåderar och jublar.

När killarna samlat ihop de klubbor och handskar de slängt i glädje springer de ner till omklädningsrummet med skridskoskydden noga fastsatta under fötterna. I spelargången står de ett år äldre klubbkompisarna och väntar på att få komma in och spela sin final mot HK Kings.

– Vi gjorde lite high fives och så sa vi grattis till dem för att de hade vunnit sin match. De önskade oss lycka till också, berättar U13-killarnas lagkapten Oliver Erixon.

En dryg timme senare är Oliver tillbaka nere i spelargången igen. Runt halsen hänger en guldmedalj och bara några minuter tidigare fick han ta emot pris som en av turneringens främsta spelare. Hans lag vann finalen mot Kings med 1–0. Kungälv fick dessutom priset som turneringens bästa förening.

– Det är hur häftigt som helst att vinna GP-pucken. Vi spelade jättebra i hela turneringen och jag tycker att vi var värda att vinna i finalen också, säger han.

Jouni Salmi, som är tränare för Kungälvs 12-åringar, har några förklaringar till att föreningens lag lyckats så bra i årets turnering.

– Vi har många duktiga spelare. Vår grupp består av 24 spelare och vi har valt att dela upp killarna i två lika bra lag. Vi räknade forwards, backar och målvakter och fördelade dem så jämnt vi bara kunde. Tyvärr gick det inte lika bra för vårt andra lag, de hade otur i gruppspelet. Men som du ser var många av dem här och hejade ändå. Vi har satsat på att få två homogena lag.

Vi har varit väldigt noga med att låta alla spela lika mycket och det ska inte spela någon roll hur bra man är. Alla ska känna att de är lika viktiga för laget.

Tränarkollegan Göran Markinhuhta:

– Vi har som policy att låta alla spela, och så gör vi i alla matcher – även i seriespelet. Om vi tar med 16 spelare, alltså med en reserv i laget, låter vi alltid den killen komma in. Och om vi exempelvis leder en match med några mål kan vi låta en av ”de bästa” sitta, vi bänkar aldrig spelare för att de är dåliga utan bara för att alla ska få speltid. Det är viktigt att killarna ser det också, att alla är lika delaktiga.

Pedagogiken och ledarstilen är tydlig för den som iakttar agerandet i Kungälvs bås. Tränarna i både 12 och U13 står lugnt och stilla när de instruerar sina spelare.

– Det är väldigt viktigt, tror jag. Man kan inte börja gapa och hålla på nu.

Sen är vi väl såna som personer också att vi tar det lugnt och inte hetsar upp oss alldeles för mycket, säger Jouni Salmi.

Men glädje hade han och övriga kring klubben all anledning att visa. Med tanke på alla priser och pokaler man fick med sig fanns mycket att fira en inte alltför vanlig söndagskväll i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.