Krossen i natt – Kanada hade lekstuga med Europa

Det var inget snack mellan Kanada och Europa. Hemmanationen tog hem gruppsegern. Nu ställs Europa mot Sverige i semifinalen i World Cup. – Det är skönt att ha hemmapubliken och kunna använda deras energi, säger Sidney Crosby till Viasat.

|

Under onsdagskvällen säkrade Sverige gruppsegern i sin grupp i World Cup. Detta efter en övertidsförlust mot Nordamerika. Bonuspoängen som Sverige fick efter 3–3 vid fulltid fixade gruppsegern.

Gruppsegern för Tre Kronor gjorde att Rikard Grönborgs gäng redan visste. Semifinalmotståndaren skulle bli antingen Kanada eller Europa – beroende på vilket lag som förlorade.

I gruppfinalen mellan Kanada och Europa under natten till torsdag var det inget snack. Hemmanationen var fullständigt överlägsna och hade stundtals lekstuga med Europa. Efter den första perioden stod det redan 2–0 på tavlan till Kanada efter mål av Jonatan Toews och Sidney Crosby.

– Vi skapade flera riktigt bra chanser och borde ha gjort fler mål, säger Crosby till Viasat efter den första perioden. En period där Kanada vann skotten med 17–4.

Trots den överkörningen så skulle Europa vakna till i den andra perioden. Detta tack vare en riktig bjudning av den kanadensiska målvakten Corey Crawford. Klubbkompisen i Chicago Blackhawks, Marian Hossa skickade iväg en fösare längs med isen som Crawford på något sätt fick in i kassen.

– Det där är en riktig julklapp från Crawford, säger experten Rickard Wallin i Viasat.

Efter reduceringen var Europa ganska bra med i matchen. Ända till Roman Josis klubba gick sönder i offensiv zon. Spelet vände och Jonatan Towes kunde sätta 3–1 till Kanada efter ett svagt målvaktingripande av Jaroslav Halak.

– Vi kan inte ta utvisningar utan måste åka skridskor och få med oss någon utvisning istället. Vi måste spela vårt spel och få fler puckar på mål säger Europas kapten Anze Kopitar till Viasat.

Särskilt mycket mer puckar på mål blev det inte för Europa som fick nöja sig med att ”bara” förlora med 4–1 efter att Logan Couture enkelt kunde peta in pucken.

Nu väntar Sverige för Europa i den ena semifinalen, som spelas på söndag 19.00 svensk tid. Vilka Kanada ställs mot avgörs under torsdagskvällen. Antingen blir det Ryssland eller Nordamerika U23.