Kravet: Sjung med eller bli bänkad

Förbundskaptenen för det amerikanska World Cup-laget John Tortorella är i blåsväder. Han har hotat sina spelare med bänken om de protesterar mot USA. – Tortorella försöker ta ifrån sina spelare en mänsklig rättighet och borde tas ifrån titeln som förbundskapten, säger tv-personligheten Stephen A. Smith.

ANNONS
|

Det började med Colin Kaepernick, NFL-stjärnan som protesterade genom att vägra stå upp under den amerikanska nationalsången. I Sverige har det debatterats mycket kring nationalsången efter att Janne Andersson bett sina spelare att sjunga nationalsången.

Nu fortsätter debatten fast i USA där John Tortorella, förbundskapten för USA i World Cup har varit extremt tydlig med sina spelare.

– Om någon av mina spelare sitter under nationalsången så kommer de att sitta där resten av matchen, säger Tortorella i en intervju med ESPN.

Tortorellas uttalande har fått stor kritik i USA. Från bland annat Tampa Bay-forwarden J.T Brown.

”Skulle inte en bänkning av en svart människa endast vara ytterligare ett bevis på Kaepernicks synpunkt?”, skriver NHL-spelaren på Twitter.

ANNONS

I en ny intervju efter ett träningspass utvecklarTortorella sitt resonemang och vägrar ta tillbaka sitt krav.

– Jag tar inte tillbaka orden. Om vi någonsin hamnar i en situation där någon försöker att protestera, vilket de har full rätt till som människa, men det är bristande respekt mot vår flagga och mot vår nationalsång. Och som jag sa i går – då spelar inte den spelaren, säger Tortorella.

ANNONS