Konflikten mellan Damkronorna och förbundet löst

Damkronorna har sedan augusti strejkat från spel i landslaget – nu är konflikten löst, det meddelar Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

I augusti tackade 43 spelare nej till en kommande landslagssamling. En fyranationersturnering ställdes in och i två månader har inga inga spelare representerat Damkronorna.

Konflikten har handlat om spelarna försäkring och förloras arbetsinkomst under landsförsamlingar.

Nu meddelar ishockeyförbundet i ett pressmeddelande att konflikten är löst och att Damkronorna kommer samlas för läger i november och turnering i december.

I pressmeddelandet framgår att Arbetsgivaralliansen, som företräder arbetsgivarna, och Unionen, som företräder spelarna, "löst ut de frågor som berör förutsättningarna och villkoren för spel i landslaget" och förbundet skriver att "ambitionen är att komma fram till ett kollektivavtal för samtliga damspelare på elitnivå."

ANNONS

– Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagssäsong. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år, säger förbundskapten Ylva Martinsen i pressmeddelandet.

"Vi har tagit viktiga steg"

De överenskomna villkoren och förutsättningarna för landslagsspel:

• Överenskommelsen omfattar spel i Damkronorna med giltighet fr.o.m. 2019-10-14 och tillsvidare.

• Förbundet inför medaljbonus till spelarna i VM-turneringar och OS även om motsvarande premier från det internationella förbundet (IIHF) saknas.

• Ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår till spelarna för förtroendeuppdrag i Damkronorna och finansieras genom SDHL med stöd av SHL.

• Spelarna uttagna i Damkronorna skall vara försäkrade mot skador som kan uppkomma vid landslagsspel. För SDHL-spelare svarar klubbarna genom SDHL för den försäkringen.

• Spelarna i vårens VM-trupp kommer att erhålla en gratifikation från förbundet om laget kvalificerar sig för spel i A-VM 2021.

Damkronornas Fanny Rask om de nya villkoren:

– För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna och att vi nu har fått bättre förutsättningar för att spela i Damkronorna.

ANNONS

Detta har hänt

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarorganisationen Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: "Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra."

22 augusti hålls ett första möte mellan spelarorganisationen Sico och förbundet som lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti meddelar herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

26 augusti lämnar Sico ett första förslag till landslagsavtal för damerna till förbundet.

12 september meddelar Sico att spelarna sagt nej till avtalsförslaget från förbundet.

13 september uppger ishockeyförbundet att den planerade landslagsturneringen i Luleå i november ställs in.

15 oktober bekräftas det i ett pressmeddelande från förbundet att parterna är överens och att landslaget ska samlas för ett träningsläger i november.

(TT)

ANNONS