Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Klingberg efter chocken: ”Den här förlusten suger stenhårt!”

Sverige har aldrig någonsin förlorat mot Danmark i ett hockey-VM. Förrän nu.
– Den här förlusten suger stenhårt, säger tvåmålsskytten Carl Klingberg.
– Det var inte det här vi hade hoppats på, suckar lagkapten Henrik Tömmernes efter premiären.

Räknefel, brister i närkampsinställningen, enkla misstag bakåt … och Tre Kronor åkte på en riktig käftsmäll i VM-premiären mot Danmark.

3–4 – den första förlusten någonsin i VM.

– Det var självklart inte det här vi hade hoppats på när vi gick och var förväntansfulla inför den första matchen i VM. Det kändes som om vi var lite passiva i den första perioden. Jag vet inte om det har att göra med att vi har många nya VM-spelare. Jag är i den skaran också. Vi var lite på hälarna och lät Danmark komma in alldeles för enkelt – och göra några mål också, suckar Henrik Tömmernes.

LÄS MER: Tre Kronors chock – föll i VM-premiären mot Danmark

Sverige tog visserligen ledningen genom Calle Klingberg, innan Danmarks Nicklas Jensen kvitterade. Sedan sköt just lagkapten Henrik Tömmernes 2–1 på pass från gamle Frölunda-polaren Carl Klingberg – i ett mål där Tre Kronor tog sig in på kassen och verkligen skymde den danske keepern Sebastian Dahm.

Men sedan startade raset.

Henrik Tömmernes sköt 2–1 mot Danmark. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Henrik Tömmernes sköt 2–1 mot Danmark. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Danmark chockade Tre Kronor

Vid en dubbelutvisning vann Danmark mest på situationen – och kunde i slutet av andra perioden både kvittera och ta ledningen. Tre Kronor räknade fel och KHL-spelaren Nicklas Jensen både sköt ett eget mål och spelade fram till det andra.

– De får göra mål på räknefel i fyra mot fyra – och det måste vi städa bort inför kommande matcher. Jag tycker att vi dominerar – men släpper in för enkla mål, säger Henrik Tömmernes.

Carl Klingberg fortsätter:

– Vi har inte råd med såna momentumsvängningar. Vi måste försöka kontrollera hela matchen – och hålla det framför oss och inte behöva jaga. Det blev en väldigt dyrbar lektion för oss i dag, säger han besviket.

Och när Danmark fick sitt tredje numerära överläge – ja, då skickade Nicklas Jensen in sin tredje puck för dagen bakom Viktor Fasth.

”Visst, i dag trillade det in mål för mig och Tömmernes – men vi gör mål som lag och förlorar som lag”

Tre Kronor fick återigen jaga – och Carl Klingberg reducerade till 3–4 med sitt andra mål för dagen. Men Danmark stod emot – och tog en historisk seger i VM-sammanhang.

– I grund och botten får du försöka se till vad du gör ute på isen. Göra det så bra som möjligt, visa vad du kan. Sen får du försöka dra med dig medspelarna. Det är väl det du kan göra. Du kan inte göra mål åt nån annan. Visst, i dag trillade det in mål för mig och Tömmernes – men vi gör mål som lag och förlorar som lag. Förlusten suger stenhårt. Visst, jag är okej med min egen insats – men det är surt att förlora som lag, säger Klingberg.

Sverige hade aldrig förlorat mot Danmark VM-sammanhang. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Sverige hade aldrig förlorat mot Danmark VM-sammanhang. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Och förbundskapten Johan Garpenlöv är förstås inte nöjd.

– Vi är inte rätt prestationstillstånd när pucken släpps – och det ser vi i kampmomenten i dag – där danskarna är hetare än oss, säger förbundskapten Johan Garpenlöv besviket.

Byter målvakt till andra VM-matchen

I söndagens match mot Belarus byter Tre Kronor målvakt. Ut med Viktor Fasth, in med Adam Reideborn.

Därefter kommer en förstemålvakt att väljas.

Tre Kronors förstakedja, med NHL-spelarna Isac Lundeström, Rickard Rakell plus Victor Olofsson, såg också blek ut – och gick poänglös från matchen.

– Jag önskar ett bättre spel, givetvis. Jag tror och hoppas verkligen att det kommer att bli bättre. Sen får vi tänka på att de kommer från NHL och liten rink – och det kommer att ta ett tag för dem att anpassa sig, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.