Klart: Ishockey-VM spelas bara i Riga

Ishockey-VM flyttades från Belarus efter stora protester. Nu meddelar internationella ishockeyförbundet att hela mästerskapet kommer spelas i Riga, Lettland.

ANNONS
|

Ishockey-VM 2021 skulle spelats i Belarus och i Lettland men efter stora protester mot den belarusiska regimen meddelade internationella ishockeyförbundet IIHF nyligen att mästerskapet flyttas från Belarus.

Nu meddelar förbundet att hela mästerskapet kommer spelas i Riga, Lettland. Beslutet röstades igenom på tisdagen.

Även Danmark och Slovakien hade erbjudit sig att ta över från Belarus, men valet föll på en enda arrangör.

Riga skulle från början ha arrangerat det ena gruppspelet och två kvartsfinaler medan Minsk i Belarus skulle ha stått som huvudarrangör med den andra gruppen och resterande delen av slutspelet.

Säkraste alternativet

Men IIHF:s styrelse beslutade att hela VM ska avgöras i Riga och lyfter fram utmaningarna med covid-19 som huvudskäl.

ANNONS

"Med den fortsatta osäkerheten kring internationella reserestriktioner så tycker styrelsen att det säkraste och mest effektiva upplägget är att hålla alla lag i Riga och undvika resor mellan två arrangörsländer", skriver IIHF på sin webbplats.

Arena Riga, hemmaarena för Dinamo Riga i KHL, blir huvudarena och den andra arenan kommer att byggas tillfälligt i Olympic Sports Center.

Alla 16 lag kommer att inkvarteras på ett och samma hotell.

Publik kan tillåtas

IIHF skriver att då arenorna ligger ungefär 150 meter från varandra kan turneringen spelas i en bubbla om det behövs. Men IIHF och arrangören kommer att avvakta, och om situationen kring viruset förbättras kan det bli aktuellt att tillåta publik på matcherna.

Sverige skulle ha spelat sitt gruppspel i Minsk men kommer nu att spela sina gruppspelsmatcher i den tillfälliga arenan.

Senast Lettland arrangerade ishockey-VM var 2006 då Tre Kronor blev världsmästare.

Turneringen ska enligt planerna spelas 21 maj–6 juni.

Bakgrund: Turerna kring VM

2017

19 maj: Internationella ishockeyförbundet (IIHF) utser Lettland och Belarus som arrangörer för ishockey-VM 2021.

2020

9 augusti: Aleksandr Lukasjenko utses till vinnare av det kritiserade valet i Belarus, vilket leder till stora protester och demonstrationer.

9 september: Lettland meddelar att de inte kommer arrangera ishockey-VM tillsammans med Belarus.

17 september: IIHF utser en expertgrupp som ska utreda förutsättningarna för turneringen.

2021

11 januari: IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus diktator Lukasjenko fångas på bild i en hjärtlig kram vid ett möte i Minsk. "Det var ganska chockerande bilder", säger IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola.

15 januari: Luleås backstjärna Erik Gustafsson säger att han kommer att bojkotta ett eventuellt VM i Belarus. "Om det spelas där och jag blir uttagen kommer jag att tacka nej", säger han till Aftonbladet.

16 januari: Huvudsponsorn Skoda meddelar att man hoppar av samarbetet om Belarus är en av arrangörerna.

18 januari: IIHF beslutar att ishockey-VM kommer att flyttas från Belarus.

(TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS