Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I höst kommer den svenska hockeypubliken få chansen att se Rasmus Dahlin spela i Globen. Bild: Jeffrey T. Barnes
I höst kommer den svenska hockeypubliken få chansen att se Rasmus Dahlin spela i Globen. Bild: Jeffrey T. Barnes

Klart: Dahlins Buffalo spelar matcher i Sverige

I natt tog Rasmus Dahlin ytterligare en skalp under sin imponerande rookie-säsong i NHL – och i höst kommer han dessutom visa upp sig för den svenska publiken i Globen.
– Det kommer bli helt overkligt, säger 18-åringen.

NHL-hockeyn gör en återkomst till Sverige i höst och denna gång är det stjärnsvenskarna Rasmus Dahlin och Victor Hedman som kommer göra upp i Globen. Det blir ett dubbelmöte mellan Dahlins Buffalo och Hedmans Tampa Bay den 8:e och 9:e november.

– Att jag redan under mitt andra år i ligan får spela matcher i Sverige, det känns väldigt speciellt. Några av mina vänner har aldrig sett en NHL-match live, så för dem är det hur stort som helst. Jag ser fram emot att få dela upplevelsen med dem och med min familj, säger Dahlin till NHL.com.

Senaste gången NHL var på besök i Sverige var i fjol. Då var Scandinavium spelplats när New Jersey Devils ställdes mot Edmonton Oilers.

LÄS MER: NHL-fans från hela världen samlas i Göteborg

Blev historisk inatt

Dahlins succésäsong bara fortsätter. Den tidigare Frölunda-spelaren blev historisk i natt när han gick upp på 39 poäng för säsongen, efter en assist till Buffalos 1-0-mål hemma mot Toronto. Dahlin tog sig därmed upp på andra plats på listan över flest gjorda poäng av 18-åriga backar genom tiderna.

Och det var inte vem som helst som Dahlin passerade. Passningspoängen tog honom förbi legendaren Bobby Orr, den enda backen någonsin som vunnit poängligan i NHL.

Någon första plats på den listan lär dock bli svår att nå. Dahlin skulle då behöva snitta över två poäng per match innan sin 19-årsdag, som infaller om ett par veckor, för att passera sin nuvarande tränare Phil Housley. Han stod för hela 57 poäng som 18-åring.

LÄS MER: Dahlin får Buffalo att tro på framtiden

Lovord från Karlsson

Trots att Housleys rekord ser svårt ut att nå har Dahlin på allvar etablerat sig i världens bästa hockeyliga under sin första säsong.

En som gjort resan från lovande talang till etablerad världsstjärna är Erik Karlsson. Han har två Norris Trophy (priset som ligans bästa back) på meritlistan och han tvivlar inte på att Dahlin kan nå liknande höjder i framtiden.

– Absolut. Av vad jag hört är han en bra kille också. Förhoppningsvis kan han nå sin potential om några år men det är svårt att spekulera i hur stor den är. Det handlar nog mycket om hur bra vill han själv bli, säger han till SVT Sport.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.