Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kim Martin invald i svensk hockeys Hall of Fame

Den tidigare stormålvakten, numera sportchef i Frölundas damlag, Kim Martin har blivit invald i svensk ishockeys Hall of Fame.
"En av världens bästa målvakter genom tiderna”, skriver Svenska ishockeyförbundet på sin hemsida.

Kim Martin är en av Sveriges främsta hockeyspelare genom tiderna och kommer för alltid vara starkt förknippad med OS i Turin 2006.

Den då 20-årige målvakten spelade kanske sitt livs hockey och hade en nyckelroll i det svenska landslag som tog ett bragdartat silver. Efter OS-finalen fick Kim Martin en given plats i OS-turneringens All-star-lag samt utsågs till turneringens bästa målvakt.

Även på klubblagsnivå har Kim Martin skördat stora framgångar då hon bland annat vunnit två SM-guld.

För detta hyllas nu Kim Martin genom att bli invald i svensk ishockeys Hall of Fame som 127:e spelaren.

"En av världens bästa målvakter genom tiderna. Började sin bana som 9-åring i Hammarby IF och debuterade i Damkronorna redan som 14-åring. Blev historisk när hon i Sotji 2014 var med i sitt fjärde OS.

Har som meriter OS-silver, OS-brons, totalt fyra OS- och åtta VM-turneringar, 227 landskamper, två SM-guld. Amerikansk och rysk mästare, EM-guld 2004, 2006 och 2012. Årets Hockeytjej 2004.

Efter sin aktiva karriär har Kim verkat som sportchef i Linköping HC och nu har hon samma uppgift i Frölunda Hockey”, lyder motiveringen.

Kim Martin, som numera är sportchef för Frölundas damlag, kommer att hyllas i samband med Tre Kronors möte i Avicii Arena 5 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.