Spelare ur Kanadas JVM-trupper 2018 och 2003 anklagas för sexuella övergrepp samtidigt som förbundet beskylls för att ha försökt tysta ned händelserna.
Spelare ur Kanadas JVM-trupper 2018 och 2003 anklagas för sexuella övergrepp samtidigt som förbundet beskylls för att ha försökt tysta ned händelserna. Bild: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Kanadas ishockeyförbund anklagas för att ha mörkat gruppvåldtäkt

Kanadensisk ishockey skakas om av flera misstänkta sexuella övergrepp utförda av JVM-spelare. Det kanadensiska förbundet anklagas dessutom för att betalat ut förlikningspengar från en särskild fond och ha försökt tysta ned händelserna. Skandalen har lett till utfrågningar i de kanadensiska parlamentet och avgångsrop.

ANNONS
|

Under fredagen förra veckan kom nyheten att kanadensisk polis inlett en utredning angående anklagelser om en gruppvåldtäkt kring det kanadensiska landslaget under JVM i Halifax 2003.

Drygt sex spelare ska ha varit delaktiga och filmat medans de hade sex med en kvinna som var naken och medvetslös. Det ska enligt TSN finnas en video på övergreppet där spelarna ska turas om med att ha sex med kvinnan medans hon ligger på ett biljardbord.

Kanadensiska ishockeyförbundet menar att de inte varit medvetna om det som skedde 2003 och att de först fick reda på anklagelserna under förra veckan.

Nyheten har fått stor uppmärksamhet i Kanada och händelsen är den senaste av flera under kort tid som skakat kanadensisk hockey.

ANNONS

Anklagas för flera falla av mörkläggning

Allt tog sin början den 20 april tidigare i år då en kvinna lämnade in en stämningsansökan mot det kanadensiska hockeyförbundet, Canadian Hockey League (CHL) och åtta CHL-spelare till The Superior Court i Ontario, den högsta instansen för regionala mål i provinsen Ontario.

I stämningsansökan säger kvinnan, som idag är 24 år gammal, att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av åtta CHL-spelare, vilket innefattar flera spelare som var med i JVM-truppen 2017/2018, på ett hotellrum den 18 juni 2018 i London, Ontario i samband med en hockeygala, skriver Sportsnet.

Dagen efter, den 19 juni 2018, informerade kvinnans styvfar det kanadensiska hockeyförbundet som inledde en utredning kring händelsen där de kontaktade en extern advokatbyrå, skriver TSN. Varken det kanadensiska förbundets eller polisens utredning ledde fram till något och endast 10 av 19 spelare i den kanadensiska JVM-truppen deltog i utredningen.

Kvinnans skadeståndskrav slutade med en förlikning i maj 2022 för en summa som ännu inte framgått från en fond som det kanadensiska ishockeyförbundet upprättat. Fonden ska ha haft som syfte att hantera brottsanklagelser och skulder som inte täcks av försäkringar.

Förlikningen mellan kvinnan och förbundet avslöjades i slutet av maj av TSN och har lett till utfrågningar i det kanadensiska parlamentet om skattemedel använts för att finansiera utbetalningarna.

ANNONS

Under veckans parlamentariska utfrågningar, medgav det kanadensiska hockeyförbundets ekonomiansvarige Brian Cairo att organisation betalat ut 7,6 miljoner kanadensiska dollar i samband med förlikningar kring nio fall av sexuella övergrepp. Betalningarna har skett en fond vars besparingar främst strömmat in från medlemsavgifter från juniorklubbar i landet, skriver The Athletic.

Mestadels av förlikningspengarna, 6,8 miljoner kanadensiska dollar, har utbetalats i gällande fallet kring Graham Jones, en tidigare kanadensisk ungdomstränare som dömts för sexuella övergrepp på minderåriga spelare från 1980-talet fram till övergreppen avslöjades 1996.

Den utbetalning som ägde rum i maj ingår inte i ovan redovisade summa, skriver TSN. Kanadas regering har till följd av skandalen dragit in sina anslag till ishockeyförbundet och flera stora sponsorer har dragit in sina sponsorpengar.

Premiärministern menar att tilliten är raserad

Flera rop på avgång har även hörts gentemot de ansvariga inom förbundet. Kanadas premiärminister Justin Trudeau talade tidigare i veckan om att förbundet måste ta ansvar för sina handlingar och se över sin organisation.

– Jag tror det är mycket det kanadensiska ishockeyförbundet måste göra innan kanadensiska föräldrar kan börja lita på dem, sa han enligt TSN.

Förbundet har nu inlett nya utredningar kring fallen. Det samma gäller polisen i städerna London och Halifax där övergreppen ska ha ägt rum. Likaså har NHL öppnat utredningar på andra sidan gränsen i USA. Varken offer eller de misstänkta spelarna har namngetts offentligt.

ANNONS

Förbundets vd Scott Smith sade dock så sent som i onsdags att han inte har några planer på att avgå. Smith har arbetat inom förbundet sedan 1997 och var tidigare operativ chef. Han efterträdde den förre vd:n Tom Renney den 1 juli i år.

Det kanadensiska hockeyförbundet publicerade i förra veckan ett brev där de adresserade missnöjet med förbundet och hanteringen av händelserna.

”Vi har lyssnat till kanadensare, spelare, deras familjer, fans, sponsorer och de drabbade av det som hände 2018. Vi vet att ni är arga och besvikna på det kanadensiska förbundet – och det rättmätigt. Vi vet att vi inte gjort tillräckligt för att adressera de handlingar som några spelare i JVM-laget från 2018 begick, eller den skadliga kultur som finns inom vår sport. För det ber vi helhjärtat om ursäkt”

Utfrågningarna i det kanadensiska parlamentet fortsätter i september. Däremellan kommer JVM äga rum just i Kanada mellan den 9 och 20 augusti i Edmonton.

LÄS MER:Kolbeinn Sigthorsson i centrum för sexskandal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS