"Kan verkligen sista ordet vara sagt?"

ANNONS
|

NHL stoppar ligans spelare från att åka till OS i Pyeongchang nästa år. Beklagligt, tycker den tidigare Frölunda- och NHL-backen, Christian Bäckman.

– Med tanke på vilken status turneringen har, där nivån har varit riktigt, riktigt bra, blir man ju besviken när man får höra det här. Spontant tycker jag är det är fruktansvärt tråkigt för alla inblandade.

36-åringen,som avslutade karriären för två år sedan,var med i det svenska OS-lag som 2006 lyckades gå hela vägen och vinna guld i Turin. Och han minns med glädje tillbaka på upplevelsen.

– Som spelare var det helt fantastiskt att få komma till OS. Först och främst att få representera sitt land och göra det i en tävling där du kommer samman med många andra idrotter är något unikt. Det blir mer än bara hockeylaget. Sedan är ju OS och dess historia också något riktigt speciellt.

ANNONS

"En stor business"

Han fortsätter:

– Jag tycker det var en fantastisk upplevelse överlag. Att dessutom alla de bästa spelarna brukar vara där gör ju också att det blir lite extra. För en VM-turnering är det svårt att få till den känslan, det går inte riktigt. OS är något väldigt speciellt.

Är du förvånad över NHL:s beslut?

– Både ja och nej. Det måste ha varit väldigt bra marknadsföring för NHL och väldigt populärt med OS, men sedan vet man ju hur det är, det är ju en stor business. Det är en risk för många klubbar att skicka flera spelare och just det där vet jag ägarna kanske inte har varit helt förtjusta i.

Upplevde du att det var sådana här tongångar även när du var aktiv i NHL?

– Nej jag fick inte alls den känslan då. Då var det mestadels positivt. När man fick chansen i OS var klubben glada över att man skulle åka och representera dem på något sätt.

"Hoppas inte det är kört"

Trots att NHL nu tydligt visat att de har sin ståndpunkt klar i frågan vill inte Bäckman tro att beslutet är hugget i sten.

– Kan verkligen sista ordet vara sagt? Jag är tveksam. Det är åtminstone vad jag tror och hoppas, att det här inte är kört utan att det här kanske bara är en förhandlingstaktik. Men visst, det är ju nästa år det avgörs så det börjar dra ihop sig...

ANNONS

Om beslutet står fast, vad trots du att det skulle det betyda för OS?

– Det blir absolut inte en dålig turnering, men det har ju varit något extra med tanke på att man har fått dit de bästa spelarna. Det får man inte till annars. Det blir en besvikelse på många håll.

FAKTA: Christian Bäckman

Ålder: 36

Avslutade karriären: 2015/2016.

Landslagsmeriter: OS-guld, VM-silver, VM-brons.

Klubbmeriter: SM-guld med Frölunda 2005.

NHL-klubbar: St.Louis Blues (2002-2008), New York Rangers (2008), Columbus Blue Jackets (2008-2009).

ANNONS