Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Juniorkronorna vidare efter superkrossen

En hockeylektion av guds nåde var vad Slovakerna bjöds på när Juniorkronorna tog sig vidare till semifinal efter en rejäl överkörning.

Inför kvartsfinalen var segerreceptet i princip ”släpp handbromsen”, Tomas Montén var tydlig med att man inte skulle spela avvaktande eller defensivt. Juniorkronorna släppte inte bara på handbromsen, man gjorde det som  i en brant nedförsbacke.

Svenskarna kom ut med full fart och efter lite mer än en minut så hade suveräne Joel Eriksson Ek prickskjutit 1-0 till Sverige i powerplay. Därefter var det spel mot ett mål och Slovakernas målvakt  Adam Huska fick verkligen slita för att försöka hålla sitt lag med i matchen. Något han gjorde med bravur.

Men sen kom Tim Söderlund i hög fart och tryckte sig in framför mål, varpå han sprätte in pucken på en chanslös Huska. Målet blev Skellefteå-grabbens första i JVM.

– Det kändes riktigt skönt, jag har haft några lägen innan men det var skönt att tillslut få sätta den, säger Tim Söderlund till Cmore.

Strax därefter kunde även Frölundas stortalang Carl Grundström skjuta in 3-0 och Sverige kunde gå in i pausvila efter en rejäl överkörning.

– Det var verkligen skönt att komma igång med offensiven.  Det gäller att inte slappna och spela smart, säger Oliver Kylington.

Juniorkronorna skulle fortsätta överkörningen och Alexander Nylander kunde utöka ledningen genom ett mål som satte honom på toppen av turneringens poängliga.

Slovakerna chockade Juniorkronorna

 Slovakerna började dock få mer och mer luft under sina vingar och efter att Sverige gjort 5-0 chockar man svenskarna med två snabba mål, när mittperioden väl är slut är det helt plötsligt de blågula spelarna som är skärrade.

– Vi spelar riktigt slarvig släpper kontringar. Vi får övermod och gör saker vi inte vanligtvis aldrig gör, framförallt i egen zon… där är vi som yra höns, säger Frölundas Carl Grundström.

Som om det inte vore nog sätter även Slovakerna 5-3 efter drygt två minuter av tredje med hjälp av Lias Andersson som slarvade med pucken i egen zon.

Söderlund med viktigt mål

Tim Söderlund skulle dock skjuta tillbaka Sverige när han fick, helt ostörd, stå och sikta in sig i slottet, av hans målgest att döma så var det ett klart skönt mål för Juniorkronorna som verkade skakade.

Carl Grundström kunde utöka ytterligare och man visade att man utan tvekan var det bättre laget.

Till slut blev det en tämligen bekväm seger med 8-3 för Juniorkronorna som kommer spela sin elfte raka JVM-semifinal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.