Johansson har lyssnat på tränarnas tjat

Skjut mer, sa tränarna till Filip Johansson i Frölunda. Och nu lyssnar backen. Två kanonskott mot Färjestad – och seger med 3–1 i Karlstad!
– Det är kul att det kan trilla in nån puck, säger Johansson blygsamt.

|

Den talangfulle backen lämnade Leksand och Dalarna för att utvecklas. Det hade tagit stopp – och när Minnesota Wild-tingade (som nummer 24 i första rundan 2018) Filip Johansson fick samtalet från Frölundas ledning … ja, då var det till slut ingen tvekan.

Och nu pekar utvecklingskurvan uppåt.

Rejält, dessutom.

Johansson har lyssnat på coachteamet – och bidrar allt mer i det offensiva spelet.

– Vi hade ett snack där de lyfte och verkligen visade att de tror på min offensiv – och uppmuntrade mig. Det är en mix av den biten och självförtroende som fått det att stämma. Så det är kul att det kan trilla in nån puck, säger han efter matchen.

Mot Färjestad i Karlstad gör han två läckra mål och ser till att Frölunda vänder underläge till seger.

–Det är min tur att göra mål nu – och det är väl kul, säger han blygsamt.

Jotack.

Först ser han till att bryta Frölundas 25 minuter långa powerplaysvit utan ett enda mål – med ett ruskigt direktskott i krysset. En stund senare åker han runt kassen och sprätter upp den i krysset bakom Henrik Haukeland.

–Jag spelar med mer attack i mitt spel! Det är klart att skottet blivit bättre, men det är mycket annat också. Det är mycket att ta sig till lägena. Jag kände att jag missade ett direktskott i vårt första powerplay, så jag ville ta det andra försöket på mål. Och den satt väl bra?Jag har lite flyt på andra målet. Jag träffar i block – och får tillbaka pucken gratis. Jag tar den ner den, försöker leta ett instick till nån forward, men det blir inget så jag åker runt mål. Det är mycket på instinkt, men det brukar finnas en lucka där uppe – och jag sköt på vinst eller förlust. Och den satt!

Så kan man också beskriva ett klassmål.

Att åka till Löfbergs Arena innebär annars automatiskt en kick som motsvarar ett antal koffeinstinna koppar kaffe. Det syns i Frölundas gäng – och det är inte något problem med tändningen mot rivalen Färjestad.

Det skapas chans efter chans i den första perioden – och med normal utdelning borde det ha stått 0–3 efter 20 minuter.

Bland annat rånas Frölunda på en straff i powerplay, då en Färjestadsförsvarare lägger handen på pucken och kastar ut den från målområdet.

Dessutom missar återkommande backen och nyblivne pappan Stefan Elliott ett stort sett öppet mål när han frispelas av Lucas Raymond och Jan Muršak i en snabb tre mot en-kontring.

Men trots Frölundas chanser står det 1–0 till Färjestad efter första perioden.

För när Daniel Viksten får chansen så lyfter han upp pucken högt bakom Niklas Rubin i Frölundas kasse. Det är Vikstens mål nummer 15 och poäng nummer 32 för säsongen.

–Vi skapar mycket chanser och är tajta defensivt. Det är lite ologiskt att vi ligger under, men det är hockey, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.

Men hockey kan också vända snabbt – och med Filip Johanssons hjälp sker det också.

Frölunda går från underläge till ledning.

–Vi kan bättre! Det är lite för mycket fram och tillbaka. Det är min känsla, analyserar Filip Johansson.

I den sista perioden blir också Joel Lundqvist historisk – när han lyfter in Frölundas tredje mål på pass från Jan Muršak och Lucas Raymond.

Därmed har Frölundas kapten 237 mål i historien – och är förbi Niklas Andersson.