Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Johan Sundström glömmer aldrig JVM-guldet

Det blev ett mästerskap som få glömmer. Ett mästerskap där Sverige, för blott andra gången i historien, korades JVM-mästare efter en gastkramande final mot Ryssland.
Ett mästerskap som betydde väldigt mycket för Johan Sundström.
– Det var en jätteboost för mig, säger Frölundastjärnan.

Det svenska landslaget körde över Ryssland i finalen av JVM 2012 och efter två perioder var det 39–4 i skott till Sverige men fortsatt 0–0 efter att Andrei Makarov storspelat i målet för ryssarna. Det skulle krävas förlängning för att hitta en vinnare.

En förlängning där Mika Zibanejad blev stor hjälte när han med en backhand skickade in pucken. Segern i JVM var Sveriges blott andra någonsin efter att ha lyckats redan 1981.

En som var med och slog Ryssland i finalen för åtta år sedan är Johan Sundström som idag är en firad stjärna i Frölunda.

– Det var verkligen ett fantastiskt roligt minne och något jag kommer bära med mig hela livet, säger han.

Hur var det inför det där mästerskapet?

– Oj. Jag minns att även om det var höga förväntningar så hade vi kanske inte det mest stjärnfyllda laget. Både Gabriel Landeskog och Adam Larsson, som var viktiga pjäser för oss, missade ju turneringen. Vi kunde dock ändå göra en väldigt bra laginsats och lyckades få ihop det. För mig är det väldigt stort att ha fått vara en del av en sådan grupp.

Kändes det som att ni hade en chans att gå hela vägen?

– Du vet aldrig hur det ska sluta innan ska dra igång. Vi hade några spelare som idag är väldigt namnkunniga spelare i NHL och SHL idag. Det fanns stor potential i många men där och då visste man inte hur det skulle sluta. Jag har stött på många spelare genom åren som man trott att det skulle gå spikrakt för som det inte har gått så bra för. Men vi fick verkligen ihop laget och fokuserade på oss själva, tog en match i taget och försökte få ihop gruppen. Vissa spelare fick en väldigt fin formtopp och det är det som krävs. Sen hade vi väldigt bra målvaktsspel på det. Men du ska tajma in allt det där och även hinna njuta lite, säger han och fortsätter:

– Det får man absolut inte glömma. Det är få förunnat att vara med och ett JVM är ju det första stora testet innan man blir senior.

Var det mycket press på er? Eller bara en kul turnering att vara med i?

– Det är en blandning, absolut! Jag följde ju JVM innan och såg när Erik Karlsson och de var med och satt då i TV-soffan och kunde inte ens föreställa mig det där. Sen är jag med själv under två år och då kände man ju förväntningarna och pressen. Det är NHL-scouter och sportchefer från alla möjliga håll som är där och kikar på spelare.

"En jätteboost för mig!"

Förutom det där JVM-guldet har det även blivit två guld i Champions Hockey League samt ett SM-guld med Frölunda på meritlistan.

Det där första guldet är något som betydde mycket för Johan Sundström.

– Det var verkligen en jätteboost för mig! Jag hade ju varit med och vunnit med J20 här hemma i Frölunda och hade väl fått någon form av vittring på att vinna. Men ett JVM är något helt annat. Du möter de bästa spelarna i världen i din ålderskull och allt höjs två nivåer. För mig betydde det verkligen oerhört mycket av att veta vad som krävs för att vinna, säger han och fortsätter:

– JVM är också en speciell turnering som jag håller koll på varje år. Det är underhållande att titta på och extra roligt nu när vi har flera spelare med från Frölunda, det är roligare att följa spelare man tränar med dagligen. Jag önskar hela laget ett lycka till och att det blir ett bra JVM.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.